Magazin 28.11.2023 01:51

''ALBÜMÜN İLK DİNLEYİCİSİ KIZIM OLDU!''

Dünya çapında hatırı sayılır bir dinleyici kitlesine ulaşan, Modern-Klasik Müzik bestecisi ve piyanist Büşra Kayıkçı, PLACES isimli yeni albümünü Warner Classics etiketiyle ve Warner Music Türkiye desteğiyle yayımladı.
''ALBÜMÜN İLK DİNLEYİCİSİ KIZIM OLDU!''

“Besteci olarak aslında bir mekân tasarlarım. Dinleyici, bu mekânı deneyimler; mimarisinde bir yolculuğa çıkar.”

Büşra Kayıkçı’nın yeni albümü “Places/Mekânlar”, 2019'da yayınlanan çıkış albümü “Eskizler”in hem devamı hem demlenmiş, olgunlaşmış bir uzantısı. “Eskizler”de olduğu gibi, yeni albümünde de Kayıkçı’nın yaklaşımı sinestezik; müzik ve mimariyi harmanlayan, birlikte kurgulayan bir düşünceye dayanıyor. Fakat yeni albümün başka bir özelliği daha var: mimari-müzik’in yalnızca belirli disiplinlerarası yöntemlerle yapılmak zorunda olmadığını, farklı yolların ya da seslerin de mümkün olduğunu göstermek.

İlk albümünü piyano eskizleri olarak kurgulayan Kayıkçı, yeni albümü “Mekânlar”da bunu bir adım ileri taşıyor: “Bir kompozisyona başlarken o ilk çizgiyi çizmeden önce bir hikâye yazmamız gerektiği öğretildi bize. Orası nasıl bir yer olacak? Kimler yaşayacak? Ne kadar süre kalacak? Bu sorular etrafında detaylı metinler yazardık.” Şimdi, ilk albümünden dört yıl sonra, “müzikten mekâna doğru” hareket eden yolculuğunda yöntemi tersine çeviriyor ve ona ilham veren mekânların müziğinin peşine düşüyor. “Albümde yer alan parçalar pandemi kısıtlamaları sırasında yazıldı… Hapsolmuş gibiydim ve gitmek istediğim yerleri hayal edip durdum.”

''Albüm yazma süreçlerimin ilk şahidi ve albümün ilk dinleyicisi kızım oldu.'' 

Büşra Kayıkçı, Places isimli yeni albümünün çıkış şarkısı Fernweh ile ilgili duygularını ve süreci şu sözlerle ifade ediyor:'' Almanca bir kelime olan 'Fernweh', uzak yerlere duyulan karşı konulmaz bir arzu ve özlem hissini ifade ediyor. Bu parça ve yeni albümümün neredeyse tamamı pandemi döneminde yazıldı. Fernweh, deniz kenarında geçirdiğim vakitlere dair duyduğum yoğun ve derin özlemimi ifade ediyor. Denizi seyretmek benim en önemli ilham kaynaklarımdan biridir ve bana sonsuzluk hissi verir. Fakat elbette pek çoğunuz gibi ben de karantine sürecini evde kızımla beraber geçirdim ve maalesef evimiz sahile çok uzaktı. Öte yandan kızım da bu dönemde ortaya çıkan tüm çalışmalarımın ve yazma süreçlerimin ilk şahidi, ilk dinleyicisi oldu. Bir çocuğun neşe saçan ruhunun, tüm olumsuzluklara rağmen ebeveynlerini ayakta tutabiliyor olması beni hep çok etkilemiştir. Teşekkürler Menesse!'' 

Büşra Kayıkçı'nın yeni albümü  Places, Warner Classics etiketiyle ve Warner Music Türkiye desteğiyle 24 Kasım tarihi itibarıyla tüm platformlarda yayımda!