Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.07.2024 19:00 Güncelleme: 13.07.2024 15:18

AKÜ DUAM Müdürü Özkaymak: İRAP Afyonkarahisar'daki eylem planları ivedilikle tamamlanmalı

Afyonkarahisar, 11 Temmuz (Hibya)- Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi (DUAM) Müdürü ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube İkinci Başkanı Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, 11 Temmuz sabahı 4.4 büyüklüğünde ve 7 kilometre derinliğinde meydana gelen depremin orta şiddetli bir deprem olduğunu bildirdi.
AKÜ DUAM Müdürü Özkaymak: İRAP Afyonkarahisar'daki eylem planları ivedilikle tamamlanmalı

AKÜ DUAM Müdürü Prof. Dr. Özkaymak yaptığı açıklamada depremin ardından toplam 11 artçı sarsıntının meydana geldiği ifade etti. Özkaymak, “Bugün sabah 6.24 itibariyle Afyonkarahisar Şehir Merkezi Ataköy yerleşim alanı yakın güneyinde AFAD verilerine göre büyüklüğü 4.4 ve derinliği yaklaşık 7 km olarak açıklanan orta şiddetli bir deprem meydana gelmiştir. Ana şok sonrasında en büyüğü 3,5 büyüklüğünde toplam 11 adet artçı sarsıntı kaydedilmiştir. Hesaplanan ön sonuçlar depremin eğim atımlı normal bir fay üzerinde meydana geldiğini göstermektedir” dedi.

“Depreme Işıklar ya da Çobanlar Fay Zonunun neden olabileceği değerlendiriliyor”

Prof. Dr. Özkaymak, AKÜ DUAM’ın yaptığı çalışmalar ve 2012 yılında güncellenen Türkiye Diri Fay haritasına göre depremin dış merkezi göz önüne alındığında depreme neden olan fayın Işıklar ya da Çobanlar Fay Zonu olabileceğinin öngörüldüğünü kaydetti.

“Panik yapacak bir durum söz konusu değil”

Özkaymak, bölgede belirli zaman aralıkları ile 4 ila 4.5 şiddetinde depremlerin yaşandığını belirterek, “Bununla beraber geçmiş yıllarda meydana gelen depremler incelendiğinde bu alanda 4.0-4.5 büyüklüğüne varan depremler ortalama her 10 yılda bir gerçekleşmektedir. Bu bakımdan, bölgemizde bu büyüklüklerde depremlerin meydana gelmesi son derece normaldir. Panik yapacak bir durum söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.

Özkaymak, yapılan çalışmalara göre, Işıklar Fay Zonu ve Çobanlar Fay Zonu’nun maksimum 6.6 büyüklüğüne kadar deprem üretme potansiyeli olan diri faylar olduğunun bilindiğini belirterek, gelecekte meydana gelebilecek olası yıkıcı depremleri minimum hasarla atlatabilmek amacıyla afete dirençli Afyonkarahisar oluşturabilmek için 2020 yılında hazırlanan Afyonkarahisar İl Afet Risk Azaltma Planları (İRAP-Afyonkarahisar) içerisindeki öncelikli eylem planlarının yerel yönetimler ve sorumlu kuruluşlar tarafından ivedilikle tamamlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.