Güncel - Yaşam Kaynak: Hibya Haber Ajansı 01.08.2024 16:01 Güncelleme: 01.08.2024 16:42

AHEF Yönetim Kurulu Üyesi Yıldırım'dan hava sıcaklıklarına karşı uyarı

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ömer Ufkun Yıldırım, sıcak ve nemli havalarda güneş çarpmasına karşı uyardı.
AHEF Yönetim Kurulu Üyesi Yıldırım'dan hava sıcaklıklarına karşı uyarı

AHEF Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ömer Yıldırım, sıcak ve nemli havalarda güneş çarpmasına karşı uyarıda bulunarak, “Sıcak havalarda, beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasıyla gelişen güneş çarpması, daha çok çocuklarda görülse de her yaş grubu için tehlikelidir.” dedi.

Güneş çarpması belirtilerinin baş ağrısı, bulantı, kusma, yüksek ateş, terleyememe, sinir sistemi bozuklukları, sersemlik, yürümede bozukluk, ruhsal durum bozuklukları ve bilinç kaybı olduğunu söyleyen Yıldırım, bol sıvı tüketmenin önemine vurgu yaptı.

Güneş ışığının dik geldiği 11.00 ile 15.00 saatleri arasında güneş altında kalınmaması gerektiğinin altını çizen Yıldırım, pamuklu kıyafetler seçilmesi gerektiğini, naylon kıyafetlerden kaçınılmasının önemli olduğunu ifade etti.

Yıldırım, “Terleme ile sıvı kaybının telafisi için su, çay, soda ve ayran gibi şekersiz ve asitsiz içecekler tercih edilmelidir. Günlük su alım miktarı ise 3 litrenin altında olmamalıdır.” dedi.

Güneş çarpması belirtileri görüldüğünde hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, normalin üzerinde sıcaklıklara sahip ortamlarda çalışmanın güneş çarpmasının en büyük nedenlerinden biri olduğuna dikkat çekti.