Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Ali Naki ÖZKAN 23.04.2024 15:14

Afrika'daki Milyoner Sayısı Artacak

Henley & Partners tarafından New World Wealth ile ortaklaşa yayınlanan 2024 Afrika Varlık Raporu, ekonomik zorluklara rağmen 2033 yılına kadar Afrika'daki milyoner sayısında yüzde 65'lik dev bir artış öngörüyor
Afrika'daki Milyoner Sayısı Artacak

Henley & Partners tarafından New World Wealth ile ortaklaşa yayınlanan 2024 Afrika Varlık Raporu'na göre, Afrika kıtasında şu anda sahip olunan toplam yatırım yapılabilir servet miktarı 2,5 trilyon ABD dolar seviyesinde yer alırken, kıtadaki milyoner nüfusu önümüzdeki 10 yıl içinde %65 oranında artacak. Bununla birlikte hem en genç hem de en hızlı büyüyen nüfusa sahip kıta olarak bilinen Afrika, doğal olarak yatırım olanakları açısından en büyük potansiyeli barındırıyor. 

9. baskısını yapan yıllık rapor, Afrika'da şu anda 1 milyon ABD Doları veya daha fazla likit yatırım yapılabilir servete sahip 135.200 yüksek net değerli bireyin (HNWI), 100 milyon ABD doları veya daha fazla değere sahip 342 santi-milyonerin ve 21 dolar milyarderin yaşadığını ortaya koyuyor. Afrika'nın '5 Büyük' servet piyasası; Güney Afrika, Mısır, Nijerya, Kenya ve Fas ile birlikte kıtadaki milyonerlerin %56'sını ve milyarderlerin %90'ından fazlasını oluşturuyor. 

Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, raporla ilgi yaptığı değerlendirmede şu anda dünyanın en zenginlerinden biri olan Elon Musk da dahil olmak üzere 54 Afrika doğumlu milyarderden ancak 21'inin hala kıtada yaşamasına rağmen kıtadaki dev potansiyelle milyoner sayısının artacağını belirtiyor. Demirel, miloner sayısındaki artışın Afrika’yı dünyanın en büyük servet piyasalarından biri olarak yükselteceğini sözlerine ekliyor. 

Dünyanın en hızlı büyüyen pazarları

Milyoner nüfusunun %20 azaldığı zorlu bir son on yıla rağmen, Güney Afrika 37,400 milyoner, 102 santi-milyoner ve 5 milyarder ile diğer Afrika ülkelerinin iki katından fazla HNWI'ye ev sahipliği yapmaya devam ederken, Güney Afrika’yı 15,600 milyoner, 52 centi-milyoner ve 7 milyarder ile Mısır takip ediyor. Afrika'nın En Zengin 10 Ülkesi arasında ; Nijerya 8.200 HNWI ile 3. sırada yer alırken, onu Kenya (7.200 milyoner), Fas (6.800), Mauritius (5.100), Cezayir (2.800), Etiyopya (2.700), Gana (2.700) ve Namibya (2.300) takip ediyor. 

Mauritus servet piyasası olarak parlıyor 

Önümüzdeki on yıl içinde (2033'e kadar) Mauritius, Namibya, Fas, Zambiya, Kenya, Uganda ve Ruanda gibi ülkelerde %80'in üzerinde milyoner artışı yaşanması bekleniyor. İstikrarlı yönetimi ve elverişli vergi rejimiyle Mauritius'un, dünyanın en hızlı büyüyen servet piyasalarından biri olarak konumlanarak %95'lik kayda değer bir büyüme oranı yaşayacağı öngörülüyor. Namibya da 2033 yılına kadar %85'i aşacağı tahmin edilen etkileyici bir yüksek net değerli büyüme için hazırlanıyor. Hem Mauritius hem de Namibya küresel yatırımcıları çekmek için yatırım göçü yolları sunmaya devam ediyor. 

Güney Afrikalı ünlü siyasi yorumcu, gazete köşe yazarı ve çok satan yazar Justice Malala, 2024 Afrika Zenginlik Raporu'nda IMF tarafından %4 olarak öngörülen büyüme ile Sahra Altı Afrika'nın 2024 yılında Asya'dan sonra dünyanın en hızlı büyüyen ikinci bölgesi olacağını belirtiyor. 

Zenginlik merkezleri ve gelecekteki refah cepleri

Şehir düzeyinde Johannesburg, 12.300 milyoner, 25 santi-milyoner ve 2 milyarder ile Afrika'nın en zengini olarak yerini koruyor. Cape Town 7,400 milyoner, 28 santi-milyoner ve 1 milyarder ile onu yakından takip ediyor. Kahire (7.200 milyoner), Nairobi (4.400) ve Lagos (4.200) da önemli kentsel zenginlik merkezleri olarak öne çıkıyor. 

Geleceğin milyoner mıknatısı şehir ve bölgelerine gelince, Amoils, Cape Town, Güney Afrika'nın Balina Sahili, Kigali, Windhoek, Swakopmund, Nairobi, Tangier ve Marakeş'in önümüzdeki 10 yıl içinde %85+ milyoner büyümesinden yararlanmasının bekleniyor. 

Afrika'nın en pahalı şehirleri 

Lüks emlak söz konusu olduğunda Cape Town, m2 başına 5.600 ABD doları değerindeki birinci sınıf konut alanlarıyla başı çekmeye devam ediyor. Mauritius'taki Grand Baie, 200 ila 400 m2'lik birinci sınıf bir daire için m2 başına 5.000 ABD doları ile hemen arkasından geliyor. 

Chas Everitt International emlak grubunun CEO'su Berry Everitt, raporda Afrika'yı ve özellikle de Güney Afrika'yı küresel lüks emlak sektöründe yükselen bir yıldız olarak tanımlıyor. 

Yatırım göçü: Büyüme için bir katalizör

Henley & Partners Özel Müşteriler Grup Başkanı Dominic Volek'e göre yatırım göçü, Afrika'nın ekonomik büyümesini hızlandırmak için potansiyel bir mekanizma olarak ortaya çıkıyor. "Afrika ülkeleri yatırım yoluyla oturum ve vatandaşlık fırsatları sunarak hayati önem taşıyan yabancı sermayeyi çekebilir, istihdam yaratılmasına teşvik edebilir ve bilgi transferini destekleyebilir. Bu sadece ev sahibi ülkelere fayda sağlamakla kalmaz, aynı zamanda Afrikalı HNWI'lere ve ailelerine gelişmiş küresel hareketlilik ve risk çeşitlendirme seçenekleri sunar. Zorluklara rağmen Afrika'nın servet yaratma potansiyeli hâlâ muazzamdır. Kıtanın genç ve 

hızla büyüyen nüfusu önemli bir demografik getiri sunmaktadır. Eğitim, altyapı ve teknolojiye yapılacak stratejik yatırımlar, beşeri sermayenin kilidini açabilir ve sürdürülebilir büyümeyi destekleyebilir." 

Editörlere Notlar 

Henley & Partners Hakkında

Henley & Partners, yatırım yoluyla oturum ve vatandaşlık konularında dünya lideridir. Her yıl yüzlerce varlıklı birey ve danışmanları bu alandaki uzmanlığımıza ve deneyimimize güvenmektedir. Firmanın yüksek nitelikli profesyonelleri, dünya çapında 45'ten fazla ofiste tek bir ekip olarak birlikte çalışmaktadır. 

Yatırım yoluyla oturum ve vatandaşlık kavramı Henley & Partners tarafından 1990'larda oluşturulmuştur. Küreselleşme genişledikçe, oturum ve vatandaşlık, her gün gururla hizmet verdiğimiz uluslararası mobil girişimci ve yatırımcıların artan sayısı arasında önemli ilgi konuları haline geldi. 

Firma ayrıca 12 milyar dolardan fazla doğrudan yabancı yatırım sağlamış olan lider bir hükümet danışmanlığı uygulamasını da yürütmektedir. Hükümetler tarafından güvenilen firma, stratejik danışmanlık ve dünyanın en başarılı oturum ve vatandaşlık programlarının tasarımı, kurulumu ve işletilmesinde yer almıştır.