Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 27.08.2024 09:00 Güncelleme: 27.08.2024 09:15

Af Örgütü, İsrail'in Refah çadır kampına yönelik saldırılarının savaş suçu kapsamında soru

Uluslararası Af Örgütü, 26 Mayıs'ta Refah'ın batısındaki çadırlarda barınan en az 36 Filistinlinin ölümüne neden olan İsrail saldırısıyla ilgili olarak savaş suçları soruşturması başlatılması çağrısında bulundu.
Af Örgütü, İsrail'in Refah çadır kampına yönelik saldırılarının savaş suçu kapsamında soru

Saldırının ardından çekilen fotoğrafları inceleyen Af Örgütü silah uzmanları, İsrail güçlerinin “metal parçaları yüzlerce metre fırlatabilen” ABD yapımı 113 kg'lık GBU-39'lar attığını tespit etti.

Af Örgütü, saldırıda dört savaşçının öldüğünü tespit ettiklerini ancak İsrail'in “savaş uçakları tarafından fırlatılabilecek en küçük mühimmatları” kullandığı iddiasını sorguladıklarını ve saldırının muhtemelen “orantısız ve ayrım gözetmeyen” olduğunu söyledi.

Uluslararası Af Örgütü Araştırma ve Savunuculuk Kıdemli Direktörü Erika Guevara-Rosas, “İsrail ordusu, ölümcül şarapnel parçalarını yüzlerce metre öteye fırlatan bombaların kullanılmasının ... Çok sayıda sivili öldüreceğinin ve yaralayacağının tamamen farkındaydı” dedi.

“Uluslararası insancıl hukuk uyarınca, hedef alınan bölgede savaşçıların bulunması İsrail ordusunu sivilleri koruma yükümlülüğünden muaf tutmaz” diye ekledi.