Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.06.2024 15:01 Güncelleme: 13.06.2024 15:20

AB'nin Çin menşeli araçlara anti-sübvansiyon vergisi kararına Avrupa'dan tepki geldi

Avrupa Komisyonu'nun Çin menşeli elektrikli araçlara geçici anti-sübvansiyon vergisi  uygulama kararı, Almanya, Macaristan ve Norveç gibi Avrupa ülkelerinde tepkilere neden oldu.
AB'nin Çin menşeli araçlara anti-sübvansiyon vergisi kararına Avrupa'dan tepki geldi

Avrupa Komisyonu’nun Çin menşeli elektrikli araçlara geçici anti-sübvansiyon vergisi  uygulama kararı, Almanya, Macaristan ve Norveç gibi Avrupa ülkelerinde tepkilere neden oldu.

Avrupa Komisyonu dün, Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara gelecek aydan itibaren anti-sübvansiyon vergisi uygulanacağını bildirdi.

Almanya Federal Ulaştırma ve Dijital Altyapı Bakanı Volker Wissing, AB'nin bu kararının "ticaret savaşını" tetikleyebileceğini ve Avrupa'daki ilgili endüstrilerin gelişimini korumamakla kalmayıp, Alman şirketlerine de zarar vereceğini söyledi.

Almanya hükümetinin sözcüsü aynı gün yaptığı açıklamada, AB’nin ilgili konulara ilişkin olarak Çin’le yapıcı diyalog yapması gerektiğini belirtti. Sözcü, daha fazla kısıtlayıcı önlemler yerine, adil rekabetlere izin veren bir uluslararası ticaret ortamını görmek istediklerini ifade etti.

Macaristan Ekonomik Kalkınma Bakanı Marton Nagy aynı gün yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin kararına katılmadıklarını belirtti. Nagy, AB’nin cezai tarifeler uygulaması yerine, ticaretin serbestleşmesini desteklemesi gerektiğini vurguladı.

Norveç Ulusal Radyosu tarafından dün yayımlanan bir habere göre, Norveç Maliye Bakanı Trygve Slagsvold Vedum aynı gün yaptığı açıklamada, Norveç’in AB’yi takip ederek Çin menşeli elektrikli araçlara geçici anti-sübvansiyon vergisi uygulamayacağını ve bunun uygun bir eylem olmadığını belirtti.