Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 30.07.2024 15:00 Güncelleme: 30.07.2024 15:11

ABD'nin ulusal borcu 35 trilyon doları aştı

İstanbul, 30 Temmuz (Hibya) - ABD Temsilciler Meclisi Bütçe Komitesi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülkenin ulusal borcunun 35 trilyon doları aşarak "bir başka kuşkulu dönüm noktasına" ulaştığını duyurdu.
ABD'nin ulusal borcu 35 trilyon doları aştı

Komite Başkanı Temsilci Jodey Arrington, bu gelişmeyi “endişe verici bir dönüm noktası” olarak nitelendirerek, balonlaşan ulusal borç artışını düzeltmek için daha fazla mali ve harcama sorumluluğu çağrısı yaptı.

Trump görevi bıraktığında borç 8.4 trilyon dolar artarak 27.7 trilyon dolara ulaşmıştı ve borçlanmanın yarısından fazlası Covid ile ilgili tedbirlerle ilgiliydi. Bu eğilim Biden döneminde de devam etti ve görevdeki başkan 35 trilyon dolar sınırını aştı. Biden'ın görev süresinin ilk yarısında borçlanma oranları Trump dönemine kıyasla biraz yavaşlamış olsa da, ABD'nin sadece bu yıl borcuna 1 trilyon dolar daha eklemesiyle hız kazandı.

Temsilciler Meclisi Bütçe Komitesi'nin hesaplamalarına göre, borç şu anda kişi başına 104.497 dolar, hane başına 266.275 dolar ve Amerikalı çocuk başına 483.889 dolar gibi bir rakama ulaşmış durumda. Geçen 12 ay içinde borç saniyede 74,401 dolar ile toplam 2.35 trilyon dolar arttı.

ABD maliye politikasının süregelen “uyumsuzluğu” geçen ay Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından sert bir dille eleştirilmiş, Washington'un bütçe açığı ve borç oranları tüm küresel ekonomi için “büyüyen bir risk” olarak nitelendirilmiş, şöyle denilmişti:

“Bu yüksek açıklar ve borçlar, ABD ve küresel ekonomi için artan bir risk yaratmakta, potansiyel olarak daha yüksek mali finansman maliyetlerini beslemekte ve vadesi gelen yükümlülüklerin sorunsuz bir şekilde çevrilmesi için artan bir risk oluşturuyor. Bu kronik mali açıklar, acilen ele alınması gereken önemli ve kalıcı bir politika uyumsuzluğunu temsil ediyor.”