Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 10.08.2024 03:01 Güncelleme: 09.08.2024 15:32

ABD'nin doping skandalı dünyanın tepkisini çekiyor

Çin Medya Grubu'na bağlı CGTN tarafından yayınlanan bir anketin sonuçlarına göre, küresel katılımcıların yüzde 95,57'si ABD Dopingle Mücadele Ajansı'nın (USADA), doping yapan ABD'li sporcuları korumak için eylemlerini örtbas etmiş olabileceğini düşünüyor.
ABD'nin doping skandalı dünyanın tepkisini çekiyor

Çin Medya Grubu’na bağlı CGTN tarafından yayınlanan bir anketin sonuçlarına göre, küresel katılımcıların yüzde 95,57'si ABD Dopingle Mücadele Ajansı'nın (USADA), doping yapan ABD'li sporcuları korumak için eylemlerini örtbas etmiş olabileceğini düşünüyor. 

ABD'li sporcu Erriyon Knighton, bu yıl Mart ayında yapılan doping testinde Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) tarafından açıkça yasaklanan bir madde kullanmış olmasına rağmen, USADA tarafından et gıda kontaminasyonu iddiasıyla yasaktan kaçırıldı. WADA, USADA'nın doping yapan sporcuların yarışmalara katılmasına izin verme uygulamasının, spor müsabakalarının bütünlüğünü korumayı amaçlayan kurallarını açıkça ihlal ettiğini belirtti. WADA, USADA'nın doping almış sporcuların uzun yıllar boyunca yarışmalara katılmasına izin verme uygulamasını onaylamadığını aktardı. 

Ankete katılanların yüzde 90,15'i, ABD'nin Knighton’un Paris Olimpiyatları'na katılımını örtbas etmesinin, spor müsabakalarının adaletini ve tarafsızlığını ciddi şekilde baltaladığını düşünüyor. Katılımcıların yüzde 96,23'ü, ülkelerin adil rekabete olan güvenini yeniden kazanmak amacıyla, Paris Olimpiyatları sırasında Amerikalı sporculara doping testlerinin artırılmasını talep etti.

Ankete katılanların yüzde 91,61'i, ABD'nin spor alanında sistematik bir doping kötüye kullanımı sorunu olduğundan şüpheleniyor. Katılımcıların yüzde 95,63'ü, WADA'yı, ABD’nin ilgili kurumlarına yönelik denetim ve gözetimlerini artırmaya çağırdı. Katılımcıların yüzde 95,83'ü ise USADA'nın davranışlarının Olimpiyatların adaletini ciddi bir şekilde zedelediği görüşünde.

CGTN'nin İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Arapça ve Rusça platformlarında yayınlanan ankete, 16 saat içinde toplam 14.580 kişi katılarak görüşlerini paylaştı.