Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 15.06.2024 16:00 Güncelleme: 15.06.2024 18:14

ABD'nin Çin'in Rusya'ya destek verdiğine ilişkin uydurması kabul edilemez

ABD'nin bir kez daha Çin'in Rusya'nın savaş girişimine destek sağladığına ilişkin uydurmayı yaymasının kabul edilemez olduğu açıklandı.
ABD'nin Çin'in Rusya'ya destek verdiğine ilişkin uydurması kabul edilemez

ABD’nin bir kez daha Çin’in Rusya’nın savaş girişimine destek sağladığına ilişkin uydurmayı yaymasının kabul edilemez olduğu açıklandı.  

Çin’in Birleşmiş Milletler’deki daimi temsilci yardımcısı Geng Shuang, dün BM Güvenlik Konseyi’nde Ukrayna’ya silah tedariğiyle ilgili konunun ele alındığı oturumda konuştu.

Çin’in Ukrayna sorunu hakkında hep barış müzakeresinin başlatılmasını ve siyasi çözüme varılmasını desteklediğini vurgulayan Geng, çatışan hiç bir tarafa ölümcül silah sağlamadıklarını ve hem sivil, hem de askeri amaçlar için kullanılabilen malzemeleri hep ciddi bir şekilde yönetim altına aldıklarını vurguladı.

Çin ile Rusya arasındaki ekonomik ve ticari iş birliğinin Dünya Ticaret Örgütü’nün kurallarına ve piyasa ilkelerine uyumlu olduğu gibi, üçüncü tarafı da hedef almadığına dikkat çeken Çin temsilcisi, aslında Ukrayna krizinin ortaya çıkışından sonra, ABD ile Rusya arasındaki ticaret temasına hiç ara verilmediğinin altını da çizdi. Geng, şu ifadeleri kullandı:

“Bu bağlamda, ABD’nin farklı mekanlarda Çin ile Rusya arasındaki normal ticaret faaliyetlerini eleştirmesi, kendi sorumluluğunu başkalarına yükleyen bir girişimden ibarettir.”

ABD’yi Ukrayna meselesi kisvesiyle Çin’i karalamayı ve Çinli firmalara tek taraflı yatırım ve asılsız baskı yapmayı durdurmaya çağıran Geng, ABD’nin savaşın bir an önce sonlandırılması ve barışa yeniden kavuşturulması için aktif çaba harcaması talebinde bulundu.