Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 11.07.2024 17:00 Güncelleme: 11.07.2024 17:05

ABD'de tüketici fiyatları Haziran ayında düşerken dolar da geriledi

İstanbul, 11 Temmuz (Hibya) - ABD'de tüketici fiyatlarının Haziran ayında beklenmedik bir şekilde düştüğünü gösteren verilerin ardından, Federal Rezerv'in önümüzdeki aylarda faiz oranlarını düşürmeye başlamasını daha olası hale getirmesine bağlı olarak dolar düştü.
ABD'de tüketici fiyatları Haziran ayında düşerken dolar da geriledi

Dolar endeksi yüzde 0,42 düşüşle 104,51 seviyesine geriledi ve 12 Haziran'dan bu yana en düşük seviye olan 104,38'e kadar indi. Euro, 7 Haziran'dan bu yana en yüksek olan 1,08935 dolara ulaştı. Bu arada, Japon yeni ABD enflasyon raporunun ardından dolar karşısında sıçradı. Dolar yüzde 2,1 kadar düşerek 158,3 yen oldu.

Piyasa kaynakları, dolardaki satışın büyük olasılıkla zayıf ABD verilerinin ardından kar alımından kaynaklandığını, ancak tüccarların 38 yılın en düşük seviyelerine yakın seyreden para birimini canlandırmak için Japon yetkililer tarafından yeni müdahale işaretleri için yüksek alarmda olduklarını söyledi.

Asya'daki erken işlemlerde İngiliz Sterlini, BoE politika yapıcılarının yorumlarının piyasaların gelecek ay başlayacak bir gevşeme döngüsüne yönelik bahisleri azaltmasına neden olmasının ardından, bir önceki seanstaki yüzde 0,48'lik kazancını genişleterek bir ayın en yüksek seviyesi olan 1,28545 dolara yükseldi.

BoE Baş Ekonomisti Huw Pill Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İngiltere ekonomisindeki fiyat baskılarının kalıcı olduğunu ve birinci faiz indiriminin zamanlamasının "açık bir soru" olduğunu söyledi. Meslektaşı Catherine Mann ise Ağustos ayında faiz indirimi yönünde oy kullanmayacağının sinyalini verdi.