Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 25.07.2024 16:52 Güncelleme: 25.07.2024 16:53

ABD ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 2,8 ile beklenenden hızlı büyüdü

İstanbul, 25 Temmuz (Hibya) - ABD'de Nisan-Haziran döneminde üretilen tüm mal ve hizmetlerin bir ölçüsü olan reel gayri safi yurtiçi hasıla, mevsimsellik ve enflasyondan arındırılmış olarak yıllık yüzde 2,8 arttı. Dow Jones anketine katılan ekonomistler ilk çeyrekteki yüzde 1,4'lük artışın ardından yüzde 2,1 büyüme bekliyorlardı.
ABD ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 2,8 ile beklenenden hızlı büyüdü

Ekonomik Analiz Bürosu'nun raporunda tüketici faaliyetlerinin ana göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları ilk çeyrekteki yüzde 1,5'lik ivmelenmenin ardından bu çeyrekte yüzde 2,3 arttı. 

Öte yandan, GSYH'den çıkarılan ithalatta da, yüzde 6,9 artış ile, 2022'nin ilk çeyreğinden bu yana en büyük çeyreklik artış gerçekleşti. Raporun ardından borsa vadeli işlemleri yükselirken, Hazine getirileri düştü.

Enflasyon cephesinde bazı iyi haberler vardı: ABD Merkez Bankası (Fed) için kilit bir ölçü olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, ilk çeyrekteki yüzde 3,4'lük hareketten sonra çeyrek için yüzde 2,6 arttı. Gıda ve enerji hariç tutulduğunda, Fed'in daha uzun vadeli bir enflasyon göstergesi olarak daha fazla odaklandığı çekirdek PCE fiyatları, bir önceki dönemdeki yüzde 3,7'den yüzde 2,9'a yükseldi.