Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 22.05.2024 23:30 Güncelleme: 22.05.2024 12:17

ABD Dışişleri Bakanı,Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yaptırım uygulanmasını istiyor

Washington, 22 Mayıs (Hibya) - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken savcının İsrailli yetkililer hakkında tutuklama emri talep etmesi nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yaptırım uygulanması için ABD Kongresi ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı,Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yaptırım uygulanmasını istiyor

ABD hükümeti, savcı Karim Khan'ın üst düzey İsrailli yetkililer hakkında tutuklama emri çıkarılması talebi nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi yetkililerine karşı olası yaptırımların uygulanmasını desteklemeye hazır.

Khan, 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e düzenlediği saldırının ardından İsrail'in Gazze'ye düzenlediği operasyonla ilgili olarak savaş suçu ve insanlığa karşı suç işledikleri şüphesiyle tutuklanmalarını istiyor. Ayrıca Hamas içindeki liderler hakkında da tutuklama emri çıkarılmasını talep ediyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün yaptığı açıklamada Uluslararası Ceza Mahkemesi yetkililerine karşı yaptırım uygulanması için ABD Kongresi ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu söyledi. Han'ı İsrailli yetkilileri Hamas yetkilileriyle aynı şemsiye altına almakla eleştirdi. ABD Başkanı Joe Biden ve hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Parti'den ABD'li siyasetçiler de Khan'ın talebini eleştirdi.

Ne ABD ne de İsrail Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin yargı yetkisini tanımıyor, ancak ABD örneğin Ukrayna'nın işgaliyle bağlantılı olarak Rusya Devlet Başkanı hakkında mahkeme tarafından çıkarılan tutuklama kararını destekledi.