Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 04.09.2024 13:00 Güncelleme: 04.09.2024 11:01

ABD altı Hamas liderini terörizmle suçladı

ABD Adalet Bakanlığı'nı aralarında öldürülen Haniyeh'nin de olduğu altı Hamas liderini terörizm ve diğer suçlarla suçlayan bir iddianame yayınladı.
ABD altı Hamas liderini terörizmle suçladı

Sanıklar, 1 Şubat tarihli iddianameye göre, diğer şeylerin yanı sıra, geçen yıl 7 Ekim'de ölümcül bir terör saldırısıyla sonuçlanan komployla suçlanıyor. Adalet Bakanlığı'nın açıklamasına göre, belge o zamandan beri Amerika Birleşik Devletleri'nin sanığı tutuklamasına izin vermek için gizli tutuluyor.

ABD, Hamas lideri Yahya Sinwar'ı ve Filistinli grubun diğer birkaç önemli ismini geçen yıl 7 Ekim'de İsrail'de gerçekleşen ölümcül saldırıyla bağlantılı olarak suçladı.

Suçlanan diğer Hamas liderleri arasında eski lider İsmail Haniyeh; örgütün silahlı kanadının başkan yardımcısı Marwan Issa; Gazze ve Batı Şeria dışında gruba liderlik eden Halid Meşal; Muhammed Deif ve Ali Baraka da yer alıyor.

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland "Amerikan vatandaşlarını öldürmek ve Amerika Birleşik Devletleri'nin güvenliğini tehlikeye atmak için onlarca yıldır devam eden bir kampanyayı finanse etmek ve yönetmekten" sorumlu olduklarını söyledi. Grup ayrıca "Hamas'ın İsrail devletini yıkma ve bu amaç doğrultusunda sivilleri öldürme çabalarına öncülük etti".

BBC'nin ABD merkezli ortağı CBS News'e konuşan isimsiz bir adalet bakanlığı yetkilisi, suçlamaların Şubat ayında yapıldığını ancak ABD'nin sanıklardan herhangi birini tutuklama fırsatı olma ihtimaline karşın Salı gününe kadar gizli tutulduğunu söyledi.