Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 16.07.2024 13:00 Güncelleme: 16.07.2024 13:22

AB yetkilileri Macaristan'ın ev sahipliği yaptığı gayri resmi toplantıları boykot edecek

Brüksel, 16 Temmuz (Hibya) - Üst düzey AB yetkilileri Macaristan'ın ev sahipliği yaptığı gayri resmi toplantıları boykot edecek.
AB yetkilileri Macaristan'ın ev sahipliği yaptığı gayri resmi toplantıları boykot edecek

Bu hamle, Rusya yanlısı Macaristan Başbakanı ve AB Dönam Başkanı Viktor Orbán'ın yabancı liderlerle Ukrayna hakkında  görüşmeler yapmasının ardından geldi.

Macaristan'ın Rusya yanlısı başbakanı Viktor Orbán'ın Ukrayna konusunda yabancı liderlerle Avrupalı ortaklarını kızdıran bir dizi toplantı yapmasının ardından üst düzey AB yetkilileri, AB dönem başkanlığını yürüten Macaristan 'ın ev sahipliğinde yapılacak gayrı resmi toplantıları boykot edecek.

Komisyon sözcüsü Eric Mamer Pazartesi günü X'te yaptığı açıklamada, Avrupa Komisyonu başkanı ve diğer üst düzey yetkililerin toplantıları boykot etmesi yönündeki alışılmadık kararın "Macaristan'ın (AB) dönem başkanlığının başlangıcına işaret eden son gelişmeler ışığında" alındığını söyledi.

Macaristan bu görevi 1 Temmuz' da devraldı ve o tarihten bu yana Orban, Rusya'nın Ukrayna' daki savaşına bir son vermeyi amaçlayan bir "barış misyonu" olarak lanse ettiği dünya turunda Ukrayna, Rusya, Azerbaycan, Çin ve ABD'yi ziyaret etti.

Bu durum, Orbán'ın planlarından önceden haberdar edilmediklerini söyleyen AB'deki pek çok lideri kızdırdı. Macaristan Hükümeti Rusya ile dostane ilişkiler içinde ve Ukrayna'ya destek konusunda çoğu AB ülkesinin politikasına ters düşüyor.