Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 05.08.2024 11:00 Güncelleme: 04.08.2024 20:22

AB, Ruslara yönelik yeni vize kuralları konusunda Macaristan'ı sıkıştırıyor

AB, Ruslara yönelik yeni vize kuralları konusunda Macaristan'ı sıkıştırıyor. Bloğun İçişleri Komiseri, bu hamlenin potansiyel casus ve sabotajcılara AB'ye kolay erişim imkanı sağladığı uyarısında bulundu.
AB, Ruslara yönelik yeni vize kuralları konusunda Macaristan'ı sıkıştırıyor

AB, Macaristan'dan bazı Rus ve Belarus vatandaşları için vize şartlarını hafifletme kararını açıklamasını istedi. Bloğun İçişlerinden sorumlu komisyon üyesi Ylva Johansson, bu adımın güvenliği zedeleyebileceği uyarısında bulundu.

Budapeşte'de belirli yabancı işçiler için ulusal kart sistemi adı verilen özel bir hızlı vize rejimi uygulanıyor. Bu sistem yabancıların Macaristan'da iki yıla kadar çalışmasına izin vermekte, çalışma izni almak için daha kolay şartlar getirmekte ve kart sahibinin daimi ikamet başvurusunda bulunmasının önünü açmaktadır. Daha önce sadece Ukrayna ve Sırbistan'dan gelen işçiler bu uygulamadan faydalanabilirken, Temmuz ayında Rusya ve Belarus'un da aralarında bulunduğu altı ülke daha bu uygulamaya dahil edildi.

 X'te (eski Twitter) yaptığı bir paylaşımda Johansson, "Rusya'nın bir güvenlik tehdidi" olduğunu iddia ederek ve AB'nin bu konuda " daha az değil, daha fazla ihtiyata" ihtiyacı olduğu uyarısında bulunarak bu hamleyi eleştirdi.

Ylva Johansson "Potansiyel Rus casuslarına ve sabotajcılarına AB'ye kolay erişim imkanı vermek hepimizin güvenliğine zarar verecektir. Bugün bir mektupla Macar hükümetinden açıklama yapmasını istiyorum. Eğer kolay erişim planları bir risk oluşturuyorsa, harekete geçeceğiz" uyarısında bulundu.

Vize kurallarında yapılan değişiklik başlangıçta büyük ölçüde fark edilmedi ve ancak Avrupa Halk Partisi Başkanı Manfred Weber'in Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'e yazdığı bir mektupla eleştirmesinin ardından dikkat çekti. Weber yeni uygulamanın "casusluk faaliyetleri için ciddi boşluklar yarattığını" iddia etti ve AB Konseyi'ni Schengen bölgesinin " bütünlüğünü korumak " ve diğer AB üyelerinin benzer girişimlerde bulunmasını önlemek için tedbirler almaya çağırdı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın sözcüsü Zoltan Kovacs ise Weber'in sözlerini "saçma ve ikiyüzlü" olarak nitelendirdi ve Macaristan'ın göç sisteminin " kıtadaki en katı sistem" olduğunu söyledi.

Halihazırda AB Konseyi'nin altı aylık dönem başkanlığını yürüten Macaristan, bloğun Ukrayna ihtilafına yaklaşımını ve Rusya'ya yönelik yaptırım politikasını uzun süredir eleştiriyor. Orban uzun süredir ateşkesi ve çatışmanın müzakere yoluyla çözülmesini savunuyor.

Geçtiğimiz ay, çatışmalara bir çözüm bulmayı amaçlayan ve kendi deyimiyle bir Ukrayna 'barış misyonu' başlattı. Ancak Orban'ın eylemleri hem AB hem de NATO içinde eleştiri yağmuruna neden oldu ve bazıları Macaristan'ın AB dönem başkanlığının iptal edilmesi çağrısında bulundu.