Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 19.04.2024 09:00 Güncelleme: 19.04.2024 12:33

AB, Birleşik Krallık ve AB'deki gençler için Brexit öncesi serbest dolaşıma dönmeyi önerdi

Brüksel, 19 Nisan (Hibya) – AB, İngiltere ve AB'deki gençler için Brexit öncesi serbest dolaşıma dönmeyi öneriyor. AB Komisyonu, 18 ila 30 yaş arası kişiler için vizesiz dolaşım konusunda Birleşik Krallık ile görüşmelere başlamak için liderlerden onay isteyecek.
AB, Birleşik Krallık ve AB'deki gençler için Brexit öncesi serbest dolaşıma dönmeyi önerdi

Avrupa Komisyonu, Brexit'ten önce 18-30 yaş arası milyonlarca kişinin yararlandığı serbest dolaşıma izin vermek üzere Birleşik Krallık ile müzakerelerin başlatılmasını önerdi.

Komisyon, Brexit'in en tartışmalı unsurlarından biri olan, sınırlı bir süre ve koşullarla da olsa birbirlerinin ülkelerinde yaşama hakkının engellenmesini kısmen ortadan kaldırabilecek bu görüşmelere başlamak için AB liderlerinden onay isteyeceğini açıkladı.

Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, Brexit sonrası Kuzey İrlanda ile ilgili ticaret anlaşmasına atıfta bulunarak şunları söyledi " Windsor anlaşması yürürlüğe girdiğinden beri ilişkilerimiz çok daha yapıcı bir hal aldı.

Kesinlikle daha yakın işbirliği yapabileceğimiz konular var ... ve gençlik hareketliliği konusu her ikimizin de çıkarına çünkü kanalın her iki tarafında da ne kadar çok gençlik hareketliliği olursa, iyi ilişkiler içinde olma olasılığımız o kadar artar çünkü gelecek nesil birbirini çok iyi tanıyor."

Avrupa Komisyonu tarafından yapılan ayrıntılı açıklamada, öngörülen anlaşma kapsamında 18-30 yaş arasındaki AB ve Birleşik Krallık vatandaşlarının gidecekleri ülkede dört yıla kadar kalabilecekleri belirtildi.

Anlaşmaya varılması halinde, katılan ülkelere gençlik hareketlilik programı vizesi verilecek ve olası koşullar arasında sağlık sigortası ve dünyadaki diğer hareketlilik programlarının bir özelliği olan yeterli geçim fonunun kanıtlanması da yer alacak.