Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Musa ALİOĞLU 29.07.2024 11:01 Güncelleme: 29.07.2024 11:15

A1 Capital'den Türkiye ve dünyadaki önemli gelişmelerin haftalık panoraması

İstanbul, 29 Temmuz (Hibya) - A1 Capital, en düşük emekli aylığının yükseltilmesi, ABD'de Donald Trump'ın kazanırsa ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı Gary Gensler'i kovacağını açıklaması, Rusya Dışişleri Bakanlığı, Bakan Sergey Lavrov ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan görüşmesi gibi konuların yer aldığı haftalık panoramayı yayınladı.
A1 Capital'den Türkiye ve dünyadaki önemli gelişmelerin haftalık panoraması

A1 Capital'in haftalık panoraması şu bölümlerden oluşuyor:

- En düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya çıkarılmasını da içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, "2 bin 815 büyük mükellefin halihazırda toplam yüzde 27’si nezdinde vergi incelemelerine devam edilmektedir." açıklaması yaptı.

- Ticaret Bakanlığı, ihracatçıların küresel pazarlarda sürdürülebilirlik ekseninde yeniden şekillenen ticaretin kurallarına en hızlı şekilde uyum sağlamaları için "Responsible Programı" olarak uygulanacak olan Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği'nin ayrıntılarını 30 Temmuz'da kamuoyuyla paylaşacak.

- Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı'yla Türkiye'de 65 nanometre ve altı çip üretimi gerçekleştirmeyi amaçladıklarını belirterek, "Sermaye katkısı ve hibe destekleri de içeren 5 milyar dolarlık kaynakla, otomotiv, beyaz eşya, elektronik, savunma ve havacılık gibi alanlarda ihtiyaç duyduğumuz çiplerin Türkiye'de üretilmesini sağlayacağız." dedi.

- Rusya Dışişleri Bakanlığı, Bakan Sergey Lavrov ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan arasındaki görüşmede, ticari ve ekonomik işbirliğinin ele alındığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Lavrov ve Fidan'ın, ASEAN 57. Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında Laos'un başkenti Viyentiyan'da bir araya geldiği belirtildi. Açıklamada, görüşmede, Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ve ekonomik işbirliğinin giderek genişlemesini sağlamaya yönelik tedbirler vurgulanarak ikili ilişkilere yönelik güncel konuların ele alındığı kaydedildi.

- Eurofighter CEO'su Giancarlo Mezzanatto, gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye'ye Eurofighter satışının Almanya tarafından engellendiğini duyurdu. Mezzanatto ayrıca bir yıl önce belirlediği 'İki yıl içinde 150-200 uçak satışı' hedefinin arkasında durduğunu söyledi.

- ABD’de Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, kriptoya şüpheyle yaklaşmasıyla bilinen ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı Gary Gensler’i kovacağını ve ABD’yi dünyanın kripto merkezi yapacağını söyledi.

- Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu üyesi Isabel Schnabel, ECB'nin yüksek enflasyonla mücadelesinde hala zorlu bir "son adım"la karşı karşıya olduğunu ve bunun da kendisini hizmet fiyatlarındaki inatçı yüksek büyüme ile gösterdiğini söyledi. Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung'a açıklamalarda bulunan Schnabel, meslektaşlarının çoğu daha fazla faiz indirimi için kapıyı açarken bile temkinli tavrını sürdürdü. Moody's, Japonya Merkez Bankası'ndan (BoJ) bu haftaki toplantısında değil, Eylül ayında bir artırım beklediğini açıkladı.

- Moody's Analytics haftalık Asya-Pasifik ekonomik görünüm raporunda, BoJ'un Çarşamba günü sona erecek para politikası toplantısında faiz oranlarını sabit tutmasının beklendiği belirtildi.

- JPMorgan, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) yarın başlayacak ve çarşamba günü sonuçları açıklanacak iki günlük toplantısında politika faizini 15 baz puan artışla yüzde 0,25'e çıkarmasını bekliyor. JPMorgan'ın Japonya Ekonomik Araştırma ekibinin üç ekonomisti, BoJ'un Haziran toplantısından bu yana açıklanan Japon ekonomik verilerinin, Banka'nın o toplantıda belirttiği koşulları büyük olasılıkla karşıladığını söylüyor.

- Çin'in yılın ilk yarısında altın üretimi sınırlı da olsa artış gösterdi. Çin Altın Birliği tarafından açıklanan verilere göre, Ülkede üretim yüzde 0,58 adrtışla 179,6 tona ulaştı. Dünyanın en büyük altın kullanıcısı olan Çin'in Ocak-Haziran döneminde sarı metal tüketimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,61 oranında düşerek 523,7 tona geriledi.

- Çin'de Haziran'da sanayi şirketlerinin karlarında artış hızlandı. Çin Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) verilerine göre, Haziran ayında karlar Mayıs ayındaki yüzde 0,7 artışın ardından yıllık bazda sadece yüzde 3,6 arttı.

- Brezilya dönem başkanlığında 25-26 Temmuz'da Rio de Janeiro kentinde düzenlenen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nın ardından sonuç bildirisi yayımlandı. Küresel ekonomik görünüm ve devam eden zorluklara değinilen bildiride, "Pek çok zorluk devam etse de küresel ekonomide yumuşak iniş olasılığının artması bizi cesaretlendiriyor." ifadeleri kullanıldı."