Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 21.08.2024 09:00 Güncelleme: 21.08.2024 10:13

A1 Capital'den Türkiye ve dünyadaki önemli gelişmelerin haftalık panoraması

A1 Capital, Türkiye ve dünyadaki önemli gelişmeleri haftalık panoramada yayımladı.
A1 Capital'den Türkiye ve dünyadaki önemli gelişmelerin haftalık panoraması

A1 Capital'in haftalık panoraması şu bölümlerden oluşuyor:

"-21 Ağustos itibarı ile elektronik ortamda verilen, yurtdışından gelen siparişlerde yeni düzenleme uygulanmaya başlıyor. 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun bazı maddelerinin uygulanması hakkında karar kapsamında Amazon, Aliexpress ve Temu gibi e-ticaret sitelerinden yapılacak yurt dışı alışverişlerde hızlı kargo alışveriş limiti 150 Euro’dan 30 Euro seviyesine düşürülmüştü. Avrupa Birliği’nden gelen kargolarda yeni vergi oranı yüzde 30, AB dışındaki ülkelerden gelen kargolarda ise yeni vergi oranı yüzde 60 olarak uygulanacak.

-EPİAŞ’ın (Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.) internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, iki kurum arasında enerji ve emtia piyasalarında işbirliğini artırmak amacıyla bir mutabakat belgesi imzalandı. İmza töreni EPİAŞ Genel Müdürü Taha Meli Arvas ve UZEX Yönetim Kurulu Başkanı Badriddinov Ziyoviddin Bositovichin katılımlarıyla düzenlendi. Açıklamada görüşlerine yer verilen Arvas, "Türkiyenin enerji Borsası olarak Özbekistanda enerji ve emtia piyasalarının geliştirilmesine yönelik tecrübemizi ve teknolojik çözümlerimizi paylaşmaya hazırız." ifadelerini kullandı.

"-Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “21 yılda 7.1 katı büyüyen 36 milyar dolardan bugün 261,5 milyar dolara yükselen ihracatımızın da yüzde 94’ü sanayiden gelmektedir” dedi.

"-Bloomberg'in haberine göre Japon bireysel yatırımcılar, yendeki yükselişin durakladığına dair işaretlerle birlikte Meksika pesosu ve Türk lirası gibi yüksek getirili para birimlerine geri dönüyor.

"-Fed Yönetim Kurulu üyesi Michelle Bowman, enflasyon için yukarı yönlü risklerin devam ettiğini görmesi nedeniyle merkez bankası politikasında herhangi bir değişiklik konusunda temkinli olmaya devam ettiğini söyledi. Bowman, tek bir veri noktasına aşırı tepki vermenin enflasyona karşı kaydedilen ilerlemeyi riske atabileceği uyarısında bulundu. Fed'in daha şahin politika yapıcılarından biri olarak devam eden duruşunu yansıtan Bowman, daha önceki pozisyonunda olduğu gibi gerekirse faizleri daha da yükseltmeye hazır olduğunu söylemekten ikinci kez kaçındı.

"- ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas ve İsrail arasındaki çatışmaları durduracak bir anlaşma sağlayamadan Orta Doğu'dan ayrılırken, ABD'li yetkililerin bir anlaşmanın yakın olduğu yönündeki ısrarlarına rağmen iki tarafın nasıl keskin bir şekilde bölündüğünün altını çizdi.

"- Japonya Merkez Bankası (BOJ), ekonomideki enflasyonist baskının devam ettiğini vurgulayan ve yeni bir faiz artırımı için hala bir gerekçe olduğuna işaret eden bir çift araştırma makalesi yayınladı. Yayınlanan notlarda, ülkenin kronik işgücü açığının ücretler üzerindeki potansiyel etkisi ve hizmet sektöründe fiyat belirleme konusunda şirket davranışlarındaki değişim vurgulandı. Banka tarafından derlenen notlar, alışılageldiği üzere, görüşlerin yazarlara ait olduğu ve BOJ'un resmi duruşunu yansıtmadığına dair standart bir feragatname ile birlikte sunuldu.

"- İthalat fiyatlarının artmasıyla Japonya Temmuz ayında ticaret açığı verdi. Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ithalat, analistlerin tahmin ettiği yüzde 14,6'lık artışa kıyasla yüzde 16,6 yükseldi. İthalattaki büyük artışla birlikte ticaret dengesi 621,8 milyar Yen açık verdi.

"-Çin Otomobil Üreticileri Birliği (CAAM), Avrupa Birliği'nin Çin malı elektrikli araçlara yönelik cezai tarifelere ilişkin revize edilmiş taslağına kesinlikle karşı olduğunu açıkladı. Çin devlet televizyonu CCTV'nin haberine göre CAAM, tarifelere ilişkin kararın Çin'in AB'deki operasyonları ve yatırımları için “muazzam riskler ve belirsizlik” getirdiğini söyledi.

"-Ulusal basında yer alan haberlere göre, ülkede kabine işlevini yerine getiren Devlet Konseyi, dün yaptığı toplantıda kuzeyde Şandong, doğuda Ciangsu ile Cıciang, güneyde Guangdong eyaletleri ile Guangşi Cuang Özerk Bölgesi'nde yeni nükleer reaktörlerin inşa edilmesine karar verdi. İnşa edilecek 11 yeni reaktörün yaklaşık 220 milyar yuana (30,85 milyar dolara) mal olacağı hesaplanıyor.

"- Çin Merkez Bankası (PBOC) günlük referans döviz kurunu çarşamba günü için 7,1307 olarak belirledi. Çin Merkez Bankası (PBOC) yuan için günlük referans kurunu bir yıldan uzun bir süredir ilk kez piyasadaki beklentilere paralel bir seviyede belirledi. Bu da PBOC’nin son dönemde yaşanan değer kazancının ardından yuanın seviyesinden memnun olduğunu ve daha da değerlenmesini pek istemediğini ortaya koydu.