Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Ahmet Münir EREN 01.08.2024 09:00 Güncelleme: 01.08.2024 11:27

A1 Capital:ABD Merkez Bankası gecelik faiz oranı yüzde 5,25-yüzde 5,50 aralığında tutuldu

A1 Capital'in verilerine göre, ABD Merkez Bankası gecelik faiz oranı yüzde 5,25-yüzde 5,50 aralığında tutulurken, enflasyonun ABD Merkez Bankası'nın yüzde 2 hedefiyle uyumlu olmaya devam etmesi nedeniyle Eylül ayındaki bir sonraki toplantısında borçlanma maliyetlerini düşürmenin yolunu açtı.
A1 Capital:ABD Merkez Bankası gecelik faiz oranı yüzde 5,25-yüzde 5,50 aralığında tutuldu

A1 Capital'in verilerine göre, ABD Merkez Bankası gecelik faiz oranı yüzde 5,25-yüzde 5,50 aralığında tutulurken, enflasyonun ABD Merkez Bankası'nın yüzde 2 hedefiyle uyumlu olmaya devam etmesi nedeniyle Eylül ayındaki bir sonraki toplantısında borçlanma maliyetlerini düşürmenin yolunu açtı. Fed Başkanı Jerome Powell'ın toplantıdan sonra düzenlediği basın toplantısında; Fed yetkililerinin güven kazanmasıyla birlikte fiyat baskılarının azaldığını ve "ekonominin politika faizimizi düşürmenin uygun olacağı noktaya yaklaştığını" da sözlerine eklediği açıklandı ve şu ifadelere yer verildi:

''Fed yetkilileri, para politikasını belirlemede veri odaklı yaklaşımlarını zedeleyebilecek her türlü eylemden çekinirken, son aylarda enflasyonda yaşanan istikrarlı düşüş, enflasyon savaşının sona ermek üzere olduğu yönünde geniş bir fikir birliğine yol açtı. Powell'ın konuşmasının ardından ABD hisse senetleri günün en yüksek seviyelerine çıkarken, Hazine tahvil faizleri ve dolar düştü. Faiz vadeli işlem fiyatlamaları, ilk adımın 25 baz puanlık bir indirim olacağı, ardından Kasım ve Aralık toplantılarında iki kez daha benzer indirimler yapılacağı beklentilerini yansıtıyor.

''Merkez bankası, yüzde 2 yıllık enflasyon hedefi için kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksini kullanıyor. PCE fiyat endeksi, 2022'de yüzde 7'yi aştıktan sonra Haziran ayında yüzde 2,5 arttı. Aslında Mart ayından bu yana, PCE fiyat endeksindeki yıllık bazda aylık değişimler, endeksin sadece yüzde 1,5 arttığını gösteriyor ki bu Fed'in hedefinin yarım puan altında. Değişken gıda ve enerji fiyatlarını çıkaran bir diğer ölçüt, aynı pencerede yüzde 2,3'e doğru gidiyor ki bu da yüzde 2 hedefinin görüş alanı içinde. Enflasyon düştü ve işsizlik oranı kademeli olarak artarken, birçok Fed yetkilisinin tam istihdamı temsil ettiğini düşündüğü seviyenin etrafında, yüzde 4,1 seviyesinde kalmaya devam ediyor.

''Fed'in son politika açıklamasında ayrıca "enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli" olduğu yönündeki kalıcı ifade kaldırıldı ve bunun yerine, politika yapıcıların artık "ikili yetkisinin her iki tarafındaki risklere karşı dikkatli" olduğu ifadesi konuldu. Bu yetki, Kongre'nin istikrarlı fiyatlarla tutarlı bir şekilde maksimum istihdamı sürdürme yükümlülüğünü de içeriyor.

''Bugün sıra İngiltere Merkez Bankasında, geçtiğimiz yıl faiz oranlarını 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25'te tutmasının ardından bugün faiz oranlarını çeyrek puanlık düşürme pozisyonunda görünüyor. Ancak piyasalar İngiliz Merkez Bankası'nın bu adımı atacağından pek emin değil. Çünkü; İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nda oylamanın yakın geçeceğini, 5'e karşı 4'lük bir çoğunluk olacağı düşünülüyor.

''Haziran ayında, Para Politikası Kurulu (MPC) faiz oranlarını sabit tutmak için 7'ye karşı 2 oy kullandı, ancak toplantı tutanaklarında, tutma yönünde oy kullananların birçoğunun indirim yönünde oy kullanmaya yakın olduğu belirtilmişti. İngiltere'de tüketici fiyat enflasyonu Mayıs ayında BoE'nin yüzde 2 hedefine geri döndü ve Haziran ayında da bu seviyede kalarak Ekim 2022'de ulaşılan yüzde 11,1'lik 41 yıllık zirveden geriledi. Bu, İngiltere'deki enflasyonun, ECB’nin Haziran ayında faiz oranlarını düşürdüğü Euro bölgesi ile dün Fed'in faiz oranlarını sabit tuttuğu ancak Eylül ayında bir indirime kapı araladığı ABD'den daha düşük olduğu anlamına geliyor.

''Ancak İngiltere Merkez Bankası (BoE), önümüzdeki aylarda manşet enflasyonun biraz artmasını bekliyor ve enflasyonun orta vadeli itici güçleri olarak gördüğü hizmet fiyatları, ücretler ve işgücü piyasasındaki genel daralmaya daha fazla odaklanıyor. Hizmet fiyat enflasyonu en büyük sorun. Haziran ayında yüzde 5,7 ile BoE'nin üç ay önceki tahmininden çok daha az düştü. Politika yapıcılar için soru, bunun orta vadede daha büyük baskıları mı temsil ettiği, yoksa tek seferlik etkilerden mi kaynaklandığı. Biraz daha beklemek için her zaman bir neden vardır ama kesin bir sonuca varana kadar beklerseniz, muhtemelen çok uzun süre beklemişsinizdir denir.

''Eylül ayına gelindiğinde resmi verilerin manşet enflasyonun yüzde 2'nin üzerine çıkmasını göstermesi muhtemel ki bu da yüzeysel olarak faiz indiriminin zamansız olduğunu gösteriyor ve Ağustos ayından farklı olarak kararı açıklamak üzere planlanmış bir basın toplantısı da yok.

''Eylül ayındaki toplantıda ayrıca Para Politikası Kurulu'nun niceliksel genişlemeden geriye dönüş hızına ilişkin yıllık oylama yapması gerekiyor. Bu karar, Kurul tarafından faiz oranlarına ilişkin düzenli oylamalardan ayrı tutulmaya çalışılıyor. Ayrıca, Perşembe günü güncellenen BoE tahminlerinin orta vadede enflasyonun yüzde 2'lik hedefin altına düşeceğini göstermesi muhtemel. Bu da, daha düşük faiz oranlarının fiyatları etkilemesinin zaman alacağı göz önüne alındığında, faiz indiriminin er ya da geç gerekli olduğu anlamına geliyor. Kısaca biz indirim yapar tarafındayız.

Manşette öne çıkanlar

''Kur korumalı mevduata (KKM) uygulanan vergi avantajı kaldırıldı; söz konusu hesaplar için yüzde 5-7,5 arasında stopaj uygulanacak. Cumhurbaşkanlığı'nın konu ile ilgili kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, kur korumalı vadeli mevduat hesapları ile döviz tevdiat hesaplarından dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen mevduat hesaplarından; 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli olanlarda yüzde 7,5, 1 yıla kadar (1 yıl dâhil) vadeli olanlarda yüzde  5, altın cinsinden mevduat hesaplarından dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilen mevduat hesaplarından; 6 aya kadar (6 ay dâhil) vadeli olanlarda yüzde 7,5, 1 yıla kadar (1 yıl dâhil) vadeli olanlarda yüzde  5 stopaj uygulanacak.

''Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, gündemdeki gelişmeleri değerlendirmek için Bloomberg HT-Habertürk ortak yayınına katıldı. Yılmaz enflasyonla ilgili: ''Hizmet enflasyonu burada en yapışkan dünyada da bizde de en yapışkan enflasyon hizmet enflasyonudur. Onunla ilgili de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnanıyoruz ki gelecek yıl 10'lu rakamları göreceğiz. Yani 10'la 20 arası diyelim.'' dedi.

''ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı. Fed beklentiye paralel olarak faizleri değiştirmeyerek 23 yılın zirvesinde tuttu. Banka, enflasyonun hedefe doğru ilerlediğini belirterek faiz indiriminin yakın olduğu sinyali verdi. Başkan Jerome Powell enflasyon konusundaki güvenin artması ve iş gücü piyasasının gücünü koruması halinde faiz indiriminin eylül ayında masaya gelebileceğini ifade etti.

''ABD'de Wyoming Senatörü Cynthia Lummis, Hazine'nin 67 milyar dolarlık (şu anki değeriyle) bir kripto para stoku oluşturması için bir yasa tasarısı sundu ve Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump da "tüm Amerikalılara fayda sağlayacak kalıcı bir ulusal varlık" olacağını söyleyerek bu fikri destekliyor.

''ABD, Çin'in yapay zeka bellek çiplerine ve bu yarı iletkenleri üretebilen ekipmanlara erişimine önümüzdeki aydan itibaren tek taraflı kısıtlamalar getirmeyi düşünüyor.

''Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC) Başkan Yardımcısı, ülkenin yüzde 5 civarındaki yıllık büyüme hedefini gerçekleştirme kabiliyeti ve güveni olduğunu ve iç talebi aktif bir şekilde genişletmek için çalışacağını açıkladı. Zhao Chenxin, karşı döngüsel politika ayarlamaları için "yeterli" alan bulunduğunu belirtti.

''Bloomberg News haberine göre Çin Merkez Bankası, Çin Merkez Bankası, yerel borç verenlere bir yıllık likidite enjekte ettiği tarihi her ayın 25'ine taşımayı planlıyor. Değişiklik Ağustos ayı gibi erken bir tarihte yürürlüğe girecek.

''Çin'in Temmuz ayındaki imalat aktivitesi, yeni siparişlerin azalmasıyla dokuz aydan bu yana ilk kez daraldı. Caixin/S&P Global imalat PMI Temmuz ayında Haziran ayındaki 51,8 seviyesinden 49,8'e gerileyerek geçen yılın Ekim ayından bu yana en düşük değerini aldı. Çin'in imalat faaliyetlerindeki düşüşün, işletme sahiplerinin zayıf taleple boğuşmasıyla Asya'daki fabrikaların geçen ay genel olarak zayıf bir performans göstermesine yol açtığını ve bölgede zayıf bir ekonomik toparlanma riski yarattığını gösterdi.

''Japonya Maliye Bakanlığı'nın resmi verilerine göre Japon yetkililer Temmuz ayında yeni desteklemek için 5.53 trilyon yen ya da 36,8 milyar dolar harcadı.

''Uber, Çin'in BYD firması tarafından üretilen 100.000 elektrikli aracı küresel araç filosuna katmayı amaçlayan bir anlaşma yaptığını duyurdu. İki şirket, sürücülere elektrikli araçlara geçmeleri için bakım, şarj, finansman ve leasing indirimleri de dahil olmak üzere teşvikler sunacaklarını söylüyor. Çok yıllı anlaşma, Orta Doğu, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'da kullanıma sunulmadan önce ilk olarak Avrupa ve Latin Amerika'da yaygınlaştırılacak.

''-OTKAR-Otokar 2024 yılı 6 aylık konsolide net dönem zararı 1.373.733.000 TL (Önceki -184.109.000 TL)

''-TTRAK-TürkTraktör 2024 yılı 6 aylık konsolide olmayan net dönem karı 3.835.990.571 TL (Önceki 5.118.415.597 TL)''