Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 14.08.2024 09:00 Güncelleme: 14.08.2024 09:28

A1 Capital: RBNZ faiz oranlarını 25 baz puan indimle yüzde 5,25'e düşürdü

A1 Capital, Yeni Zelanda Merkez Bankası'nın (RBNZ) faiz oranlarını 25 baz puan indimle yüzde 5,25'e düşürdüğünü ve piyasaları şaşırttığını bildirdi.
A1 Capital: RBNZ faiz oranlarını 25 baz puan indimle yüzde 5,25'e düşürdü

A1 Capital’in değerlendirmesine göre, Yeni Zelanda Merkez Bankası’nın (RBNZ) faiz oranlarını 25 baz puan indimle yüzde 5,25’e düşürdüğü ve piyasaları şaşırttığı belirtildi. Değerlendirmede şu ifadelere yer verildi:

“Bu, Mart 2020'den bu yana ilk politika gevşetmesiydi ve kendi projeksiyonlarından bir yıl önceydi. Daha Mayıs ayında ciddi bir şekilde daha fazla artış uyarısında bulunmuştu, bu yüzden ani geri dönüş baş döndürücüydü. RBNZ, geçen çeyrekte %3,3 seviyesinde seyreden Yeni Zelanda enflasyonunun bu çeyrekte %1-3 hedef bandına geri döneceğinden emin görünüyor ve harekete geçmek için gerçek 3. çeyrek rakamlarını beklemesine gerek yok.

“RBNZ başkanı Adrian Orr basın toplantısında "gerçekler değiştiğinde, biz de değişiriz" dedi. Avrupa, Kanada ve İngiltere'deki politika yapıcıları izleyerek politikalarını gevşeten son büyük merkez bankası oldu ve bu durum, yapışkan enflasyon karşısında hala istikrarlı bir duruş sergileyenler için bir sinyal olabilir. ABD'de üretici fiyatları Temmuz ayında beklenenden daha az arttı. Hizmet maliyetleri, işletmelerin fiyatlandırma gücünün azalmasına ilişkin işaretler arasında yaklaşık 1,5 yılın en büyük düşüşünü kaydetti.

“Temmuz ayına kadar olan 12 aylık dönemde ise ÜFE, Haziran ayındaki %2,7'lik artışın ardından %2,2 arttı. Hizmet fiyatları, Haziran ayında %0,4 artışın ardından Mart 2023'ten bu yana en büyük düşüş olan %0,2 düştü. Düşüş, toptancılar ve perakendecilerin aldığı marjlardaki değişiklikleri ölçen ticaret hizmetlerindeki %1,3'lük düşüşü yansıtıyordu; bu, Şubat 2015'ten bu yana bu kategorideki en büyük düşüştü.

“Veri ayrıca, FED’in para politikası için izlediği enflasyon ölçümleri olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endekslerinin hesaplanmasına giren bileşenlerin çoğu için olumluydu. CME'nin FedWatch Tool'una göre, yatırımcılar ABD Merkez Bankası'nın 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapma olasılığını artık %55 olarak görüyor. Bu oran, rapordan önce %50'nin altındaydı. Üretici fiyatlarından tüketici fiyatlarına geçişin eksik ve değişken uzunlukta olmasına rağmen, bugünkü rapor Fed'in önümüzdeki politika kararlarında işgücü piyasasına odaklanmaya devam etmesini sağlayacak aralıkta yer alıyor.

“Bu, gelecek ay faiz oranlarında indirim yapılacağı yönündeki umutları güçlendiren enflasyon baskılarının azaldığının bir göstergesi. Bugün yakından takip edilecek Tüketici Fiyat Endeksi raporu da Fed'in faiz oranı politikasına yön verecek. Piyasalarda ise ABD Merkez Bankası'nın agresif bir faiz indirimine gideceğine dair beklentiler sağlamlaşıyor. Dolar/yen, Temmuz ayında ABD üretici fiyatlarının beklenenden daha az arttığını gösteren verilerden sonra zayıfladı, çünkü malların maliyetindeki artış daha ucuz hizmetlerle dengelendi ve bu da enflasyonun ılımlı olmaya devam ettiğini gösteriyordu.

“Hazine tahvilleri yükseldi ve ÜFE raporunun ardından getirileri düşürdü. Asya borsalarının çoğu, ABD üretici fiyatlarının beklenenden daha az arttığını gösteren verileri olumlu karşılarken, bu durum tüketici fiyat enflasyonunun günün ilerleyen saatlerinde ılımlı seyredeceği yönünde umutları artırdı. Avrupa vadeli işlemleri de Eurostoxx 50 vadeli işlemleri %0,2 ve FTSE vadeli işlemleri %0,3 arttı.

“BIST100 tarafından ise bozuk moralle alsak mi yoksa satsak mı düşüncesi arasında zayıflama devam ederken, El-Kassam Tugaylarının Tel Aviv ve çevresini iki adet M90 füzesiyle vurduğunu açıkladığına yönelik haberlere satışların 9708’e gerilemeye( dip noktası) neden olmasının ardından yaklaşık yarım saat sonra yurtdışı ajanslara düşen Üç İranlı yetkilinin , Gazze rehinelerinin serbest bırakılması ve ateşkesin bu hafta sonuna doğru beklenmesi nedeniyle İran'ın İsrail'e yönelik saldırısının ertelenebileceğini, bu, anlaşma başarılı olursa İran'ın İsrail'e karşı doğrudan misilleme yapmaktan kaçınabileceğini öne sürülmesiyle birlikte sert alımlarla yeniden pozitif tarafa geçtiğini ve bankacılık ile otomotiv sektörü önderliğinde günü en yüksek seviye olan 9920’den kapattığını gördük.

“Haliyle piyasa da oynaklık çok yüksek ve genel bir trend halen oluşmuş değil. Trend oluşumu için 10,190 seviyesinin geçilmesi beklenmeli gibi duruyor.

TÜSMOD (Satınalma ve Tedarik Zinciri Yönetimi) Üretim ve Hizmet Satınalma Enflasyonu Temmuz 2024 sonuçları açıklandı. Buna göre TÜSMOD Üretim ve Hizmet Satınalma Enflasyonu, Temmuz ayında bir önceki aya göre %1.58 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %19.68 artış ve bir önceki yılın aynı ayına göre %36.63 artış gösterdi. Kategori bazında, Temmuz ayında en yüksek satınalma enflasyonu %6.08 ile Navlun fiyatlarında görülürken, en düşük satınalma enflasyonu ise %2.17 azalış ile Gıda fiyatlarında görüldü.

“Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, faiz oranlarının düşürülmesini desteklemeye hazır olmadan önce "biraz daha veri" görmek istediğini söyledi. Bostic, enflasyon ve istihdam piyasası arasındaki risk dengesinin düzeye daha yakın olduğunu, ancak Fed'in faizleri çok erken düşürmekten kaçındığından emin olmak istediğini, ancak daha sonra enflasyon yeniden hızlanırsa faizleri yükseltmek zorunda kalacağını belirtti.

“ABD'li savunma sanayi şirketlerinden Lockheed Martin ve General Dynamics, katı yakıtlı roket motorlarının üretimi için stratejik ortaklık anlaşması imzaladıklarını duyurdu. Lockheed Martin tarafından yapılan açıklamada, anlaşmayla hayati önem taşıyan yerli tedarik zincirine güvenlik ve dayanıklılık kazandırılmasının hedeflendiği belirtildi.

“ABD Savunma Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın içerisinde savaş uçaklarının yer aldığı 20 milyar dolarlık silah satışına onay verdiğini duyurdu. İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail’e milyar dolarlık silah satışına onay verdi. ABD Savunma Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın içerisinde savaş uçaklarının yer aldığı 20 milyar dolarlık silah satışına onay verdiğini duyurdu.

“Çin'den gelen cansız talebin kurumsal duyarlılığı zayıflatmasıyla Japon imalatçıların iş koşullarına güvenleri Ağustos ayında azaldı. Hizmet sektörünün ruh hali de zayıfladı. Reuters tarafından aylık olarak gerçekleştirilen ankete göre, imalatçılar için duyarlılık endeksi Ağustos ayında Temmuz ayına göre bir puan düşerek +10'a geriledi. Ankete göre, imalatçılar endeksin önümüzdeki üç ay içinde daha da düşerek +5'e gerilemesini bekliyor. Ankete katılan bir otomobil ve nakliye makineleri firması yöneticisi, "Otomobil satışları özellikle Çin'de durgun" dedi.

“Dünyanın en büyük üreticisi, Çin'in çelik endüstrisinin 2008 ve 2015'teki gerilemelerden daha ciddi bir krizle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunarak nakit koruma ihtiyacının altını çizdi ve koşulları "şiddetli bir kışa" benzetti. China Baowu Steel Group Corp. (Çin merkezli bir demir-çelik üreticisi) Yönetim Kurulu Başkanı Hu Wangming, krizin muhtemelen beklediklerinden daha uzun, daha soğuk ve dayanılması daha zor olacağını söyledi.

“Japonya Başbakanı Fumio Kishida, hükümetin deflasyona eğilimli ekonomiden tam anlamıyla çıkabilmesi için ücretlerde ve yatırımlarda büyümeyi teşvik etmeye devam etmesi gerektiğini söyledi. Kishida bu açıklamayı, iktidar partisi liderliğinden istifa edeceğini ve Eylül ayında yapılması beklenen parti liderliği yarışında aday olmayacağını söylediği bir basın toplantısında yaptı.

“Fitch Ukrayna'nın kredi notunu, 2026 Eurobond ödemeleri için tanınan sürenin sona ermesini gerekçe göstererek "C "den "Sınırlı Temerrüt "e düşürdü. Ukrayna, dış borç ödemelerinin 1 Ekim'e kadar askıya alınmasını sağlayan bir yasanın yürürlüğe girmesinin ardından tahvillerinde temerrüde düşmüştü.”