Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 12.09.2024 10:00 Güncelleme: 12.09.2024 11:19

A1 Capital: Piyasalar çeyrek puanlık bir indirimi esasen yüzde 100 fiyatlamış durumda

A1 Capital, piyasaların çeyrek puanlık bir indirimi esasen yüzde 100 fiyatlamış durumda olduğunu bildirdi.
A1 Capital: Piyasalar çeyrek puanlık bir indirimi esasen yüzde 100 fiyatlamış durumda

A1 Capital’in raporunda şu ifadelere yer verildi:

 “ABD’de, CPI verilerinde herkese göre bir şeyler vardı, belki de tahvil piyasasının bu kadar dalgalanmasının sebebi budur. Çekirdek enflasyon beklenenden daha sıcak bir şekilde %0,3 artarken yıllık oranı Şubat 2021'den bu yana en düşük seviye olan %2,5'e düştü. Bu durum yatırımcıları Fed'in agresif faiz indirimleri yapacağına dair beklentileri geri çekmeye yöneltti.

“Vadeli işlemler artık gelecek haftaki toplantıda 25 baz puanlık faiz indirimi olasılığını %85 olarak fiyatlıyor. 2024'te toplamda 100 baz puanlık kesinti bekleniyor, bu da Kasım/Aralık döneminde 50 baz puanlık bir kesinti anlamına geliyor. Yatırımcılar şimdi ECB'nin günün ilerleyen saatlerinde açıklayacağı politika kararını bekliyor.

“Piyasalar çeyrek puanlık bir indirimi esasen yüzde 100 fiyatlamış durumda. Avrupa Merkez Bankası (ECB), Haziran ayında mevduat faiz oranını %3,75'e düşürdü ve çok sayıda politika yapıcısı bir başka faiz indirimini daha desteklemişti. Bu durum, sonraki toplantılarda tartışmaların borçlanma maliyetlerinin ne kadar hızlı düşmesi gerektiği konusuna odaklanmasının muhtemel olduğunu gösteriyor. Bugün Muhtemel sonuç, ECB Başkanı Lagarde'ın bankanın son dönemdeki söylemine bağlı kalıp kararların gelen verilere dayanarak toplantı toplantı alındığı yönündeki söylemini sürdürmesi olacak. Ancak, bazı muhafazakar "şahinler" enflasyonun 20 ülkeyi kapsayan Euro bölgesinde ECB'nin %2 hedefinin üzerinde kalması nedeniyle daha yavaş bir faiz indirimi gerektiğini savunurken, tüm toplantıların "canlı" olarak gerçekleşeceğini ve Ekim ayında bir faiz indirimi olasılığının açık tutulacağını da söyleyebilir.

“ECB üç aylık projeksiyonlarının bu yıl büyümenin biraz daha düşük olacağını, enflasyonun ise Haziran ayındakiyle aynı yolda seyredeceğini ve gelecek yılın ikinci yarısında "sürdürülebilir" bir bazda %2'ye döneceğini göstermesi bekleniyor. Bu, çok az sayıda politika yapıcının daha fazla genişlemeye karşı çıkacağı anlamına geliyor; asıl ayrışma noktası ise ECB'nin ne kadar hızlı hareket etmesi gerektiği. Şahin politika yapıcılar, ECB'nin kendi projeksiyonlarını bilgilendiren temel büyüme ve ücret göstergelerinin her üç ayda bir derlenmesi nedeniyle, çeyreklik faiz indirimlerinin uygun olduğunu açıkça belirttiler.

“Yatırımcılar da bölünmüş durumda; Aralık ayında yapılacak bir faiz indiriminin finans piyasalarında tam anlamıyla fiyatlanması bekleniyor ancak Ekim ayında geçici bir hareket olma ihtimali yüzde 40 ile yüzde 50 arasında değişiyor.

“ECB'nin mevduat oranı 25 baz puan düşerek %3,5'e inecek. Bu arada, yeniden finansman oranının uzun süredir işaretlenen teknik bir ayarlamada çok daha büyük bir 60 baz puan düşmesi muhtemel. Yıllardır iki faiz oranı arasındaki fark 50 baz puan olarak belirlenmişti ve ECB, Mart ayında bu koridoru Eylül ayından itibaren 15 baz puana daraltmayı planladığını duyurmuştu; bu hamle, bankalar arası kredi vermeyi yeniden canlandırabilir. Böyle bir canlanmanın gerçekleşmesi için daha yıllar var, dolayısıyla ECB'nin bu hamlesi, faaliyet çerçevesinde önleyici bir ayarlama niteliğinde.

“Şimdilik bankalar 3 trilyon euroluk fazla likiditeye sahip ve bunu gecelik vadede bankaya yatırıyorlar. Bu da mevduat faizinin ECB'nin temel politika aracı haline gelmesini sağlıyor. Zamanla bu likiditenin azalması, bankaları yeniden finansman oranından (geleneksel olarak merkez bankasının referans faiz oranı) ECB'den borç almaya itecektir. Bu gerçekleştiğinde, ana faiz oranı yeniden ana faiz oranı statüsüne kavuşacak, daralan faiz koridoru ise ECB'nin piyasa faizlerini daha iyi yönetmesine yardımcı olacak.

“Euro, 1.1009 dolarda yatay seyrederek, 16 Ağustos'tan bu yana en düşük seviye olan Çarşamba günkü 1.1002 dolara yakın seyretti. İki yıllık Hazine getirileri, gece boyunca 4 baz puan artarak %3,31'de sabit kalırken, on yıllık getiriler %3,32'deydi. Bu durum, 2-10 yıllık getiri eğrisinin hafifçe düzleşmesine ve sadece 1 baz puan seviyesinde pozitif kalmasına neden oldu.

“MSCI'nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi %1, EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri %1,2 ve FTSE vadeli işlemleri %0,9 kazandı. ABD hisse senedi vadeli işlemleri hafif düşüş yaşadı.

“Petrol fiyatları, dünyanın en büyük ham petrol üreticisi olan ABD'de Francine Kasırgası'nın üretimi etkilemesi endişeleriyle Asya ticaretinde yükseldi, ancak düşük talep endişeleri kazanımları sınırladı. Kasım ayı Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,6 artışla varil başına 71,01 dolardan, Ekim ayı ABD ham petrol vadeli işlemleri %0,5 artışla varil başına 67,63 dolardan işlem görüyor.”