Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.08.2024 09:00 Güncelleme: 13.08.2024 09:06

A1 Capital: Petrol fiyatları üst üste yükselişini beşinci güne çıkardı

A1 Capital, petrol fiyatlarının dün yüzde 3'ün üzerinde artış göstererek, küresel ham petrol arzını daraltabilecek Ortadoğu'daki çatışmanın genişleyeceği beklentileriyle üst üste yükselişini beşinci güne çıkardığını duyurdu.
A1 Capital: Petrol fiyatları üst üste yükselişini beşinci güne çıkardı

A1 Capital'in raporuna göre, petrol fiyatları dün yüzde 3'ün üzerinde artış göstererek, küresel ham petrol arzını daraltabilecek Ortadoğu'daki çatışmanın genişleyeceği beklentileriyle üst üste yükselişini beşinci güne çıkardı. Raporda şu ifadelere yer verildi:

''Hatırlatmak gerekirse; ABD Savunma Bakanlığı, hafta sonu yaptığı açıklamada, İran ve müttefiklerinin İsrail'e yönelik olası saldırılarına hazırlık amacıyla Ortadoğu'ya güdümlü füze denizaltısı göndereceğini duyurmuştu.

''OPEC’de dün, Çin'e yönelik beklentilerin zayıfladığını belirterek 2024'teki küresel petrol talebi büyüme tahminini düşürdü. Dünya petrol talebinin 2024 yılında günlük 2,11 milyon varil artacağını, geçen ay beklenen günlük 2,25 milyon varillik büyümenin ise gerileyeceğini açıkladı. Bu düşüş, OPEC+ grubunun Ekim ayından itibaren üretimi artırma konusunda yaşadığı ikilemi gözler önüne seriyor.

''OPEC'in 2024 tahmininde Temmuz 2023'te yaptığı ilk indirim, Çin'deki talebin dizel tüketimindeki düşüş ve emlak sektöründeki krizin ekonomiyi olumsuz etkilemesi nedeniyle beklentilerin gerisinde kaldığına dair artan işaretlerin ardından geldi.

''Çin'in çelik sektörünün sıkıntı çekmeye devam etmesi ve limanlardaki hammadde stoklarının artmayı durdurmasıyla demir cevheri fiyatları üst üste altıncı haftadır düşüş gösteriyor. Düşen fiyatlar tam anlamıyla bir teslimiyet olmasa da, piyasa duyarlılığının Pekin'in sıkıntıdaki inşaat sektörünü canlandırma çabalarının çelik talebini artıracağı yönündeki iyimserlikten uzaklaşarak, çelik fabrikalarının kâr ve satış sıkıntısı çektiği gerçeğine doğru kaydığını gösteriyor.

''Japon piyasaları bu sabah tatilden hızlı bir dönüş yaparak geçen haftanın tüm kayıplarını sildi. İstikrarlı yenin temkinli yatırımcılara rahatlama sağlamasının ardından bu hafta ABD'den gelecek bir dizi veri, piyasaların Fed'in bir sonraki hamlesine ilişkin görüşlerini keskinleştirecek ABD üretici fiyat verileri günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak, Temmuz ayı üretici fiyat verilerinin açıklanmasıyla birlikte piyasalar günün ilerleyen saatlerinde hareketlenebilir; zira bu veriler Fed'in desteklediği temel kişisel tüketim (PCE) ölçütüne yansıyacak. ÜFE'de yumuşak enflasyonist baskılara dair herhangi bir işaret, finans piyasalarında Fed'in bu yıl faiz oranlarını sert bir şekilde düşüreceği yönündeki beklentilerin artmasına yol açabilecek ve bu da dolara baskı yapacaktır.

''ABD hisse senetlerinde geçen hafta patlak veren dalgalanmanın ardından panik azalmış gibi görünüyor, ancak geçmişe bakılacak olursa piyasalar aylarca tedirgin kalabilir. Wall Street'in yatırımcı kaygısını en yakından takip eden ölçütü olan VIX, geçen hafta dört yıllık zirvede kapanış yaptıktan sonra hızla geriledi ve hisse senetleri yılın en kötü düşüşünün ardından çığlık çığlığa geri döndü. S&P 500 geçtiğimiz haftanın en düşük seviyesinden bu yana yüzde 3 artış gösteren VIX 5 Ağustos'taki 38,57 kapanış seviyesinin oldukça altında, 20 civarında seyrediyor. VIX'in yükseldiği çalkantılı dönemler, piyasaların bir patlamadan sonra aylarca köpüklü kalma eğiliminde olduğunu gösteriyor ve bu da yılın ilk bölümünde varlık fiyatlarını yükselten risk alma türüne karşı bir argüman. Gerçekten de, bir Reuters analizi, VIX'in 35'in üzerinde kapandıktan sonra uzun vadeli medyanı olan 17,6'ya geri dönmesinin ortalama 170 gün sürdüğünü göstermektedir ki bu, yüksek yatırımcı kaygısıyla ilişkilendirilen bir seviyedir.

''Ve haftanın odak noktası Çarşamba günü planlanan Temmuz ayı tüketici fiyat endeksi verileri (yüzde 0,2'ye yükseldiğini göstermesi bekleniyor) ve Perşembe günkü perakende satışlar olacak. Yatırımcılar, FED’in Eylül toplantısında 50 baz puanlık bir indirime mi yoksa 25 baz puanlık bir indirime mi gideceğini ölçmek için bu veri setlerini inceleyecekler. Yatırımcılar şu anda ikisi arasında eşit olarak bölünmüş durumda, geçtiğimiz hafta ABD'de resesyon korkusuyla başlayan satış dalgası sırasında 50 baz puanlık bir faiz indirimini tam fiyatla fiyatlamışlardı. Yatırımcılar ayrıca günün ilerleyen saatlerinde konuşma yapması beklenen Atlanta FED Bankası Başkanı Bostic'in açıklamalarını da yakından takip edecek.''