Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.08.2024 09:00 Güncelleme: 13.08.2024 09:06

A1 Capital: İşsizlik Sigortası Fonu, 272 milyar 571 milyon TL olarak gerçekleşti

A1 Capital, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR) tarafından hazırlanan İşsizlik Sigortası Fonu'nun aylık basın bültenine göre, Temmuz 2024 sonu itibariyle, Fonun toplam menkul kıymet ve nakit fon varlığı 272 milyar 571 milyon TL olarak gerçekleştiğini bildirdi.
A1 Capital: İşsizlik Sigortası Fonu, 272 milyar 571 milyon TL olarak gerçekleşti

A1 Capital'in değerlendirmesine göre, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR) tarafından hazırlanan İşsizlik Sigortası Fonu aylık basın bültenine göre, Temmuz 2024 sonu itibariyle, Fonun toplam menkul kıymet ve nakit fon varlığı 272 milyar 571 milyon TL olarak gerçekleşti. Fonun bir önceki ay açıklanan varlığı 257 milyar 964 milyon TL düzeyinde olduğu aktarılan değerlendirmede şu ifadeler yer aldı:

''Kamu alacakları için gecikme zammı ve tecil faiz oranları yükseltildi. 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da yer alan gecikme zammı oranı, her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere yüzde 3,5'ten yüzde 4,5'e yükseltildi.

''Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Finansal İstikrar Komitesi toplantısına ilişkin yaptığı açıklamada, "Komite, bankacılık sektöründe enflasyon muhasebesi uygulamasının hazırlıkları ve sektöre olası etkileri ile sektörde derecelendirme notu kullanımının etkinliği hususlarını ele almıştır." dedi.

''Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Haziran ayında işsizlik oranı yüzde 9,2’ye çıktı. Yükselişe rağmen işsizlik oranı tek hanede ve 2024 geneli için yüzde 10,3 olan OVP tahmininin altında kalmaya devam etti" dedi.

''Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Kasım 2024 başkanlık seçiminin ABD şirketlerinin kredi derecelendirmelerini doğrudan etkileyeceğini öngörmediğini bildirdi. Fitch'ten yapılan açıklamada, bu yılki başkanlık seçiminin ülkedeki şirketlerin kredi derecelendirmelerini doğrudan etkilemesinin beklenmediği belirtilerek, "Doğrudan federal politika değişikliklerinden kaynaklanan derecelendirme eylemleri nadirdir. Ancak, iklim ve sosyal politikalardaki önemli değişimlerin özellikle otomotiv, enerji, sağlık ve kamu hizmetleri sektörleri için uzun vadeli etkileri olabilir." değerlendirmesine yer verildi.

''New York Fed'in yayınladığı rapora göre, Amerikalı tüketicilerin orta vadeli enflasyon beklentileri Temmuz ayında önemli ölçüde azalırken, fiyat baskılarına ilişkin yakın ve uzun vadeli görünümleri sabit kaldı, ancak hanehalkı borçlarını ödeyebilme konusunda giderek daha fazla endişe duyuyor. Rapora göre, 3 yıllık medyan enflasyon beklentisi Haziran ayındaki yüzde 2,9'dan yüzde 2,3'e geriledi. Enflasyonun son ölçümleri Fed'in yüzde 2'lik hedefine doğru geri döndüğünü gösteriyor ve merkez bankasının önümüzdeki ay faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor.

''ABD'de tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, temmuzda değişim göstermeyerek yüzde 3 oldu. ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi, temmuz ayına ait Tüketici Beklentileri Anketi'nin sonuçlarını yayımladı. Yaklaşık 1300 hane halkının katılımıyla gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre, gelecek 12 ayı kapsayan kısa vadeli medyan enflasyon beklentisi, temmuzda değişim göstermeyerek yüzde 3'te kaldı. Gelecek 3 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi ise aynı dönemde 0,6 puan azalışla yüzde 2,3'e gerilerken, anketin yapılmaya başlandığı Haziran 2013'ten bu yana en düşük seviyesini kaydetti.

''Goldman Sachs Group’tan Scott Rubner’a göre, sistematik fonların satış baskısının azalması ve şirketlerin hisse geri alımlarını artırması nedeniyle yatırımcılar bu ayın sonunda ABD hisse senetlerindeki düşüşü satın almak için kısa bir pencereye sahip olacak.Kurumun küresel piyasalar bölümü genel müdürü ve taktik uzmanı Rubner, pazartesi günü müşterilerine yazdığı bir notta, “Ağustos ayı için hisse senedi arz ve talep uyumsuzluğunun en kötüsü sona erdi” dedi ve 30 Ağustos’ta hisse senetlerinde taktiksel olarak alıma geçeceğini söyledi.

''ABD'de federal hükümetin bütçe açığı, Temmuz'da geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 10 artarak 244 milyar dolara yükseldi. ABD Hazine Bakanlığı'nın, Temmuz ayına ilişkin bütçe dengesi raporuna göre, 1 Ekim 2023'te başlayan ve 30 Eylül 2024'te sona erecek 2024 mali yılının temmuz ayında, federal hükümetin bütçe açığı 244 milyar dolar olarak hesaplandı.

''ABD'li ve Çinli üst düzey ekonomi yetkilileri, Çin liderlerinin on yılda iki kez düzenlenen bir konferansta uzun vadeli ekonomik önceliklerini ortaya koymalarından bu yana ilk kez bu hafta Şanghay'da bir araya gelerek görüşmelerde bulunacaklar. Hazine sözcüsüne göre, 15-16 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Mali Çalışma Grubu görüşmeleri, makroekonomik ve finansal istikrar, Uluslararası Para Fonu'nun yönetimi ve sermaye piyasaları gibi konulara odaklanacak.

''Japon hükümetinden kaynaklarını verdikleri bilgiye göre, Japonya parlamentosu BOJ'un geçen ay faiz oranlarını artırma kararını görüşmek üzere 23 Ağustos'ta özel bir oturum düzenlemeyi planlıyor. Kaynaklar, Parlamento'nun Alt Meclis Mali İşler Komitesi tarafından gerçekleştirilecek özel oturuma Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda'nın da katılmasının muhtemel olduğunu söyledi. Komite toplantısının programının bugün içinde sonra resmi olarak kararlaştırılması bekleniyor. Japonya'nın üretici fiyatlarıyla ölçülen enflasyon, üst üste altı ay boyunca hızlanarak Temmuz ayında da arttı.

''Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) Salı günü bildirdiğine göre, Japon firmaların mal ve hizmetler için birbirlerinden talep ettikleri fiyatı ölçen kurumsal mal fiyat endeksi (CGPI) bir önceki yıla göre yüzde 3,0 arttı.

''Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings jeopolitik risklerin kötüleştiğine işaret ederek İsrail'in kredi notunu "A+"dan "A "ya düşürdü ve görünümü negatifte tuttu.Fitch yaptığı açıklamada "Bizim görüşümüze göre Gazze'deki çatışma 2025 yılına kadar sürebilir ve diğer cephelere yayılma riski var" dedi.''