Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 19.08.2024 09:00 Güncelleme: 19.08.2024 12:08

A1 Capital: Ilımlı enflasyon, ılımlı büyüme

A1 Capital, sadece on günde hisse senedi piyasalarının derin endişeden yenilenen bir risk iştahına geçtiğini belirtti.
A1 Capital: Ilımlı enflasyon, ılımlı büyüme

A1 Capital’in araştırmasında yer alan verilerde sadece on günde hisse senedi piyasalarının derin endişeden yenilenen bir risk iştahına geçtiği bildirildi. Raporun devamında şöyle denildi:

“Bu dramatik dönüş, piyasanın ABD ekonomisi için en yaygın kabul gören senaryoya olan artan güvenine dayanıyor: fiyatlarda başka bir artışa neden olmadan faiz oranı indirimlerine izin veren ılımlı büyüme. Bu hipotez, ne çok olumlu ne de çok endişe verici olan istatistiklerle destekleniyor ve bir tür sıfır toplamlı oyun yaratıyor. Temmuz ayındaki üretici ve tüketici fiyatları enflasyondaki düşüşü, aynı zamanda, istihdam ve tüketim verileri ekonominin gücünü doğruladı. Başka bir deyişle, ekonominin dirençli kaldığı bir bağlamda Fed'in faiz oranlarını düşürmesi için yol açık.

“Ancak, ABD üretim göstergeleri zayıf kalmaya devam ediyor ve bu hem bir uyarı noktası hem de fiyatların önümüzdeki haftalarda sakin kalacağının bir garantisi. Hafta ayrıca Yeni Zelanda'da beklenmeyen bir faiz indirimi ve beklentilere yakın olan Çin faaliyet rakamlarıyla da işaretlendi. Almanya'da, ZEW finansal güven endeksi, avro bölgesinin en büyük ekonomisinin bir güven krizinden geçtiğini doğruladı. Bu, eylül ayında Fed faiz indirimi bahisleri yüksek kaldığı için avronun 1,10 USD bölgesini test etmesini engellemedi. Bu ayrıca bu hafta ABD borcunun getirisini %3,9 civarında tuttu.

“Bu haftaya baktığımızda; Merkez bankası başkanları yıllık toplantıları için Jackson Hole'da bir araya geliyor, ABD Demokratları başkan adaylarını belirliyor ve Orta Doğu ile RusyaUkrayna gerginliğinin bir araya gelmesiyle enerji piyasaları hareketleniyor, küresel PMI'lar ise açıklanıyor. Dünyanın dört bir yanından merkez bankacıları Wyoming'deki Jackson Hole'da toplandılar, Perşembe gününden itibaren Fed'in para politikası için ileriye dönük yolu belirleyecek konferansı yakın izleyeceğiz. Bu yıl odak noktasında işgücü piyasaları var - geçen yılın enflasyon temasından uzaklaşan bir değişim. Küresel büyüme görünümü bulmacanın bir diğer parçasıdır.

“Satınalma yöneticilerinin endeksleri ekonomik aktivitenin gerçek zamanlı bir anlık görüntüsünü sunar ve -çoğu Perşembe günü yayınlanacak- bir sonraki ipucu setini sağlayacaktır. Temmuz ayı PMI'ları, kalıcı enflasyonla birlikte ekonomik yavaşlamayı işaret ederek merkez bankalarının neden sıkıntıda olduğunu göstermişti. ABD imalat faaliyeti zayıfladı ve Alman rakamları şaşırtıcı derecede kasvetliydi, bu da Avrupa'nın ekonomik güç merkezinin daraldığını gösteriyordu. Ancak gelişmiş ekonomilerdeki imalatçı girdi fiyatları 18 aylık bir zirveye ulaştı.

“Enflasyon, gelecekteki faiz indirimlerinin hızını ve derinliğini belirleyecek. Temmuz ayındaki kasvetli PMI eğilimlerinin tekrarlanması, parasal genişlemenin piyasaların istediğinden daha yavaş gerçekleşmesi anlamına gelebilir. ABD'de başkanlık yarışı yeniden kızışıyor. Demokratlar, Chicago'daki parti kongresinde Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in adaylığına yeni bir ivme kazandırmayı hedefliyor.

“Dört gün sürecek kongre, Pazartesi günü başlayacak ve bir dizi üst düzey Demokratın Harris'e destek toplamaya yönelik konuşmalar yapması bekleniyor. Harris, Fed'in bağımsızlığına asla müdahale etmeyeceğini vurgulamaya özen gösteriyor. Bu görüş, başkanların Fed kararları hakkında söz sahibi olması gerektiğini söyleyen Cumhuriyetçi aday ve eski başkanın görüşüyle keskin bir tezat oluşturuyor.

“Son günlerde bir dizi risk faktörü küresel enerji piyasalarını itti ve çekti ve bunun azalacağına dair pek bir his yok. Orta Doğu'da çatışmanın yayıldığı ve bölgeden gelen arzı tehdit ettiği endişesi uluslararası ham petrol fiyatlarını varil başına 80 doların üzerine çıkardı. Aynı zamanda, özellikle Çin'deki talebin gücüne ilişkin endişeler petrolün kazanımlarını bir miktar sınırlıyor. Avrupa'daki toptan gaz fiyatları ise dalgalı seyrediyor.

“Rusya'nın Ukrayna üzerinden transit güzergâhta gaz tedarikinde aksama yaşanması ihtimali Orta Doğu'daki endişeleri artırıyor. Piyasalar, Rus gazının Ukrayna'ya aktığı Rus Sudzha kasabası yakınlarında yaşanan şiddetli çatışmaların, savaş mağduru ülkeden yapılan transit akışının, Rusya'nın Gazprom ile imzalanan beş yıllık anlaşmanın sona ermesinden önce aniden durmasına yol açabileceğinden endişe ediyor.

“Yurtiçi gündeme baktığımızda; TCMB toplantısı ön plana çıkıyor. Piyasa ve bizim beklentimiz politika faizinin yüzde 50,0 seviyesinde sabit kalması yönünde.

Dünyadan manşet haberler

"Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), ocak-temmuzda toplam otomotiv üretiminin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5 gerileyerek 823 bin 636 adet olduğunu bildirdi. OSD, ocak-temmuz dönemine ait üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. Buna göre, 7 aylık dönemde toplam otomotiv üretimi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5 azalarak 823 bin 636 adet oldu. Otomobil üretimi ise yüzde 2 azalarak 542 bin 177 adet olarak gerçekleşti.

"Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, haksız kazançların önüne geçtiklerini belirterek, "Vergisini ödeyenlerin hakkını korumak için kazandığı halde vergisini vermeyen tüm kesimlerin üzerine kararlılıkla gitmeye devam edeceğiz" dedi.

"Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 4 il ve 2 ilçedeki mükellefler için mücbir sebep hali 31 Ağustos'ta sona ererken, söz konusu durumu devam ettiği belirlenen mükelleflere borçlarını ödeme konusunda ilave süre ve taksitlendirme imkanı sağlanacak.

"Goldman Sachs ekonomistleri, perakende satışlar ve işsizlik başvuruları verilerine atıfta bulunarak önümüzdeki yıl için ABD'de resesyon olasılığını %25'ten %20'ye düşürdü. 6 Eylül'de açıklanacak Ağustos ayı istihdam raporu "makul ölçüde iyi görünürse, muhtemelen resesyon olasılığımızı 2 Ağustos'taki revizyondan önce neredeyse bir yıl boyunca durduğu %15'e indireceğiz" ifadelerini kullanan Jan Hatzius liderliğindeki Goldman ekonomistleri yayınladıkları raporda, ABD'nin ekonomik direncini gösteren bir dizi verinin hisse senetlerini bu yılın en iyi haftasına taşıdığını ve son dönemdeki düşüşün ardından dipten gelen alıcıların devreye girdiğini söyledi.

"San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ABD Merkez Bankası'nın (Fed)borçlanma maliyetlerini düşürmek için kademeli bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini söyledi. Daly, Financial Times'a yaptığı açıklamada, son ekonomik verilerin kendisine enflasyonun kontrol altında olduğuna dair "daha fazla güven" verdiğini söyledi. "İhtiyatlı" bir yaklaşım çağrısında bulunan Daly, ekonomistlerin dünyanın en büyük ekonomisinin faiz oranlarında hızlı bir düşüşü gerektirecek keskin bir yavaşlamaya doğru gittiği yönündeki endişelerini geri itti.

"Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, ABD'de kredi koşullarının sıkı olduğunu ve daha da sıkılaştığını, Fed'in önümüzdeki ay beklendiği gibi faiz oranlarını düşüreceği kesin olmasa da, bunu yapmamanın istihdam piyasasına zarar verebileceğini söyledi. Goolsbee, "Faiz oranını bizim gibi yüksek tuttuğunuzda ve enflasyon düşerken orada tuttuğunuzda aslında sıkılaştırma yapmış olursunuz. Çok uzun süre çok sıkı tutarsanız, Fed'in görevinin istihdam tarafında bir sorun yaşarsınız" dedi.

"Deneyimli ekonomist Nouriel Roubini (Amerikalı ekonomist), Trump'ın önerdiği politikaların, genel gümrük vergileri ve 2017 vergi indirimlerinin uzatılması dahil, hem ekonomi hem de piyasa için "son derece tehlikeli" olduğunu belirtti. Roubini, bu politikaların nihayetinde fiyatların yükselmesine yol açabileceğini vurguladı. Roubini, "Trump'ın ekonomi ve piyasa için mantıklı olabilecek bazı politikaları olabilir. Ancak ticaret, para birimi, para ve maliye politikaları konusundaki önerilerini olduğu gibi kabul ederseniz, bu politikalar son derece tehlikeli olacaktır" dedi.

"Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro Netanyahu hükümetine Gazze'deki çatışmayı sona erdirmesi için baskı yapmak amacıyla İsrail'e kömür ihracatını yasaklayan bir kararname imzaladı."