Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 16.09.2024 09:00 Güncelleme: 16.09.2024 09:04

A1 Capital: Hisse senedi piyasalarında iyimserlik aniden yeniden canlandı

A1 Capital'in değerlendirmesine göre Fed'in para politikası kararı yaklaşırken, hisse senedi piyasalarında iyimserlik aniden yeniden canlandı.
A1 Capital: Hisse senedi piyasalarında iyimserlik aniden yeniden canlandı

A1 Capital, yatırımcıların özellikle enflasyon rakamları olmak üzere ABD makroekonomik verileri ve gelecekte de devam etmesi beklenen ECB'nin faiz indirimleri tarafından rahatlatıldığını belirterek şu açıklamayı yaptı:

"Fed'in para politikası kararı yaklaşırken, hisse senedi piyasalarında iyimserlik aniden yeniden canlandı. Bazı piyasalarda önceki haftadan gelen ağır kayıplar neredeyse silindi! Yen'in yükselişinin hasara yol açtığı Japonya ve anakara endekslerinin beş yılın en düşük seviyelerine yaklaştığı Çin hariç. Çin, deflasyonun devam ettiğinin teyit edilmesinin ardından yakından izlenmeye devam ediyor:

Üretici fiyatları Ağustos ayında daralmaya devam etti ve bu durum dünyanın ikinci büyük ekonomisinin olası toparlanmasının hâlâ geciktiğine işaret ediyor. Yatırımcılar, özellikle enflasyon rakamları olmak üzere ABD makroekonomik verileri ve gelecekte de devam etmesi beklenen ECB'nin faiz indirimleri tarafından rahatlatıldı. ABD Tüketici Fiyat Endeksi'nin yayınlanmasının ardından yaşanan bazı tereddütlerden sonra, yatırımcılar iyimser bir bakış açısı benimsemeye karar verdiler.

Riskli varlıklar (hisse senetleri) toparlanıyor, ECB'nin ikinci faiz indirimi ise küresel bir parasal gevşeme döngüsü umutlarını besliyor. ABD Merkez Bankası'nın para politikası toplantısında faiz oranlarını ne kadar düşüreceği ve önümüzdeki aylarda borçlanma maliyetlerini ne hızda azaltacağı konusundaki belirsizlik nedeniyle bu haftanın ilgi odağı Fed olacak. Hafta boyunca keskin bir şekilde dalgalandıktan sonra, Cuma günü Fed fon vadeli işlemleri, CME Fedwatch, 25 baz puanlık bir indirim ve 50 baz puanlık bir indirim için neredeyse eşit bir şans fiyatladığını gösterdi.

Değişen beklentiler, piyasaların karşı karşıya olduğu temel sorulardan birini yansıtıyor: Fed, daha yavaş bir bekle ve gör yaklaşımı benimsemek yerine, agresif kesintilerle işgücü piyasasındaki zayıflamayı önleyecek mi? Diğer bir görüşte; Yaklaşık %3,6 olan 2 yıllık Hazine getirisi ile %5,25-%5,5 olan Fed fon oranı arasındaki fark. Bu boşluk, Fed'in piyasanın bulunduğu yere göre gerçekten sıkı olduğunun bir işareti, Bu kesinti döngüsüne başlamakta geç kaldılar ve yetişmeleri gerekiyor. Agresif faiz indirimi bahisleri Hazine'nin yükselişini körükledi; 10 yıllık getiri, Temmuz başından bu yana yaklaşık 80 baz puan düşerek Haziran 2023'ten bu yana en düşük seviyesi olan %3,65'e yaklaştı.

Fed'in bu yıl için piyasanın tahmin ettiğinden çok daha az genişleme öngörmeye devam etmesi halinde tahvillerin yeniden fiyatlanması gerekeceğini ve bunun da getirileri artıracağını bir gerçek. (Cuma günü geç saatlerde LSEG verilerine göre piyasalar 2024'ün sonuna kadar 115 baz puanlık kesintileri fiyatlıyor.) ABD'deki durgunluk korkularına karşı hassas olan petrol fiyatları için kötü başlamıştı. Ancak, Meksika Körfezi'ndeki Francine Kasırgası'nın neden olduğu aksamalar bir miktar alım baskısı getirdi. Bu, Brent fiyatlarının 70 dolar seviyesinin üzerine çıkmasına yardımcı olurken, WTI hafif bir artış gördü ve 68,75 dolar civarında işlem gördü. Yılbaşından bu yana, her iki küresel endeks de sırasıyla %6,10 ve %3,60 düştü. Piyasa, zayıf Çin tüketimi nedeniyle küresel talep büyüme görünümünü düşüren Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) güncellenmiş tahminlerini küçümsüyor.

Benzer şekilde, OPEC projeksiyonlarını düşürdü ancak IEA'dan çok daha iyimser olmaya devam ediyor ve IEA'nın 900.000'lik tahminine kıyasla 2023'te günlük 2,03 milyon varil büyüme öngörüyor. Bakır toparlanıyor, Londra'da 9.215 dolardan işlem görüyor (spot fiyat). Bu iyimserlik dalgası, bir dizi faktörün birleşimine bağlı: ABD dolarının zayıflaması, merkez bankası para politikalarının yumuşaması ve Pekin'in imalat sektörünü desteklemek için yeni destek önlemleri beklentisi.

Altın mükemmel formda kalmaya devam ediyor ve 2.570 dolarlık yeni bir tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşıyor. Yurtiçinde gündem ise TCMB’nin faiz kararı olacak TCMB’den bir değişiklik beklemiyoruz ve Kasım ayında faiz indirimlerine başlamasını bekliyoruz."