Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 04.09.2024 09:00 Güncelleme: 04.09.2024 09:04

A1 Capital: Eylül ayı hisse senetleri için tarihsel olarak kötü bir ay

A1 Capital'in değerlendirmesine göre Eylül ayı hisse senetleri için tarihsel olarak kötü bir ay, piyasalarda sert satışlar var.
A1 Capital: Eylül ayı hisse senetleri için tarihsel olarak kötü bir ay

A1 Capital, Eylül ayının piyasalar için kötü bir ay olduğunu değerlendirdi. A1 Capital'in analizinde şu ifadeler yer aldı:

"Asya hisseleri ve küresel hisse senedi vadeli işlemleri bu sabah, teknoloji hisselerindeki sert düşüş ve küresel büyüme görünümüne ilişkin endişelerin yatırımcıları riskli varlıklardan uzaklaştırmasıyla düşüşte. Yatırımcıların, durgun ekonomik verilerin ardından yaşanan geniş çaplı piyasa satışları nedeniyle yapay zekaya ilişkin iyimserliklerinin azalmasıyla Nvidia'nın piyasa değeri 279 milyar dolar düştü.

Bu birden ortaya çıkmadı tabii, Intel’den gelen CEO Pat Gelsinger ve üst düzey yöneticilerin, sıkıntıdaki çip üreticisinin gereksiz işlerini kesip sermaye harcamalarını yeniden düzenleme planını şirket yönetim kuruluna sunmasının beklendiğini bildirmesinin ardından hisse senetleri yaklaşık %9 düştü. BlackRock’dan da “Son zamanlarda yapılan bazı araştırmalar, yapay zekadan elde edilen gelirlerin sonunda bu sermaye harcama dalgasını haklı çıkarıp çıkarmayacağını sorguladı.

Yatırımcılar, bireysel şirketlerin yapay zeka yatırım harcamalarını değerlendirirken bilançolarını ve sermayelerini en iyi şekilde kullanıp kullanmadıklarını göz önünde bulundurmalıdır," diye notta geldi. CME'nin FedWatch’a göre yatırımcılar çoğunlukla FED'in 18 Eylül'deki politika duyurusunda faiz oranlarını 25 baz puan düşürmesini bekliyor, ancak Salı günü imalat sektöründeki faaliyetlerin zayıf seyrettiğine işaret eden verilerin ardından, 50 baz puanlık bir faiz indirimine yönelik azınlık beklentileri %30'dan %37'ye yükseldi.

Bu gelişmeler, yatırımcıların bu yılki borsa kazançlarının çoğunu besleyen yeni yapay zeka teknolojisine karşı daha temkinli olmaya başladığının önemli bir göstergesi. Wall Street, yapay zekanın gözdesi Nvidia'nın etkisiyle dün sert düşüşlerle kapandı. Günün ana teması büyüme endişeleriydi, döngüsel olarak hassas varlıklar darbe aldı ve agresif bir şekilde hedge yapıldı.

Çin'den gelen son veriler, ekonominin hala sağlam bir toparlanma sağlayamadığına işaret ederek, Pekin'den daha fazla teşvik çağrısında bulunulmasını sağladı. Eylül ayı hisse senetleri için tarihsel olarak kötü bir ay, piyasalarda sert satışlar var. Bu düşüşün arkasında ABD imalat verilerinin zayıf seyretmesi de dahil olmak üzere bir dizi faktörün bir araya gelmesi var.

Tedarik Yönetimi Enstitüsü verilerinin, ABD imalatının Temmuz ayındaki sekiz aylık düşük seviyeden Ağustos ayındaki ılımlı iyileşmeye rağmen durgun kaldığını göstermesinin ardından piyasa güveni zayıfladı. Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin'de son veriler, yeni konut fiyatlarındaki artışın yavaşlamasıyla birlikte Ağustos ayında imalat faaliyetlerinin altı ayın en düşük seviyesine gerilediğini gösterdi. 

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'deki durgun görünüme ilişkin endişeler, zayıflayan talep. Libya'daki rakip gruplar arasındaki siyasi anlaşmazlığı çözmek için üretimi yarı yarıya azaltan ve ihracatı kısıtlayan bir anlaşmaya varıldığına dair işaretler üzerine petrol vadeli işlemler Aralık ayından bu yana en düşük seviyeye geriletti. Brent ham petrol vadeli işlemleri varil başına 73,14 dolara düşerken, ABD ham petrolü Aralık ayından bu yana en düşük seviyeleri olan 69,72 dolara geriledi. (Önceki seansta yaklaşık %5 düşmüşlerdi.).

ABD imalat PMI verilerinde görülen yeni siparişler ve üretimdeki daha hızlı daralma ve artan fiyatlar, petrol talebi görünümü konusunda pek de güven vermeyen büyüme korkularını yeniliyor gibi görünüyor. ABD'nin 10 yıllık tahvil getirisi yaklaşık bir baz puan düşerek %3,83'e gerilerken, iki yıllık tahvil getirisi iki baz puandan biraz fazla düşüşle %3,86'ya indi.

Nvidia'nın düşüşü bu sabah Asya'daki teknoloji hisselerine sıçradı ve Japon çip test ekipmanı üreticisi Advantest %4, Nvidia'nın tedarikçisi olan TSMC %7 ve Güney Kore'nin SK Hynix %6,8 düştü. ABD hisse senedi vadeli işlemleri ise düşüşlerini sürdürdü. S&P 500 vadeli işlemleri %0,4 gerilerken, Nasdaq vadeli işlemleri %0,56, EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri %0,93, FTSE vadeli işlemleri ise %0,74 düştü."