Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 03.09.2024 09:00 Güncelleme: 03.09.2024 09:02

A1 Capital: Dolar, ABD getirileriyle birlikte istikrar kazandı

A1 Capital, MSCI'nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksinin yüzde 0,1 düşüşte olduğunu duyurdu.
A1 Capital: Dolar, ABD getirileriyle birlikte istikrar kazandı

A1 Capital'in raporuna göre ABD'de bir gecelik tatilin ardından Asya'da ticaretin yeniden başlamasıyla 10 yıllık Hazine tahvili getirileri yüzde 3,919'a, 2 yıllık tahvil getirileri ise bir baz puan artarak yüzde 3,935'e yükseldi. Raporda şu analiz yer aldı:

"ABD'de bir gecelik tatilin ardından Asya'da ticaretin yeniden başlamasıyla 10 yıllık Hazine tahvili getirileri %3,919'a, 2 yıllık tahvil getirileri ise bir baz puan artarak %3,935'e yükseldi. Dolar, odak noktasının Cuma gününe dönmesiyle ABD getirileriyle birlikte istikrar kazandı. Cuma günü iyimser harcama rakamları, piyasaların FED'den yarım puanlık bir gevşeme ihtimalini azaltmasına yol açmıştı.

50 baz puanlık bir faiz indirimini gerektirecek herhangi bir stres veya belirti görülmemekle birlikte kafalardaki soru ise “Riskli varlıklar ne kadar süre daha yükselişini sürdürecek?” Günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak ABD ISM imalat anketi ve özellikle Cuma günü açıklanacak iş verileri, Fed'in kararı için kritik önem taşıyacak. ISM anketinin Ağustos ayında iyileşme göstereceğini ancak 47,5 ile daralma bölgesinde kalacağını öngörüyor ve doların daha zayıf bir okumayı pek hoş karşılayacağından emin değiliz 50'ye yakın bir sayı muhtemelen dolar kısalarını kapatmaya zorlayacaktır.

MSCI'nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi %0,1 düşüşte. Japonya Nikkei %0,7 yükseldi ve S&P 500 vadeli işlemleri yatay seyirde. Altın fiyatları bu sabah düşüş gösterirken, altın yatırımcısı da bu ay Fed'in beklenen faiz indiriminin boyutunu ölçmek için bir dizi ABD ekonomik verisini bekliyor. Spot altın ons başına %0,2 düşüşle 2.494 dolara geriledi.

Fiyatlar 20 Ağustos'ta 2.531 dolara ulaşarak rekor seviyeye ulaşmıştı. Doların iki haftanın en yüksek seviyesinde kalması külçe altının diğer döviz varlıklar açısından daha az cazip hale gelmesine neden oldu. Yurtiçinde de gelen zayıf verilerle birlikte Merkez Bankasından erken faiz indirim beklentileri Borsanın haftaya oldukça moralli başlamasına neden oldu.

TÜİK, 2023 yılına ilişkin büyüme verisini %4,5’ten %5,1’e, 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin yıllık büyüme verisini de %5,7’den %5,3’e revize etti. Ve böylece çeyrekten çeyreğe daralmak yerine aynı seviyede kalınmış oldu (çeyreklik büyüme %+0,1). 2Ç24’te bir önceki çeyreğe göre önemli değişim olmamasıyla, 2Ç20’den bu yana en zayıf çeyreklik büyüme performansı gerçekleşti. 

Üretim yöntemiyle GSYH verilerine göre Büyümeye sektörlerin verdiği katkılara bakıldığında dikkat çeken nokta yıllık bazda %1,8 daralan sanayi sektörü, yılın ikinci çeyreğinde büyümeyi 0,4 puan aşağı almış. Böylece sanayi üretimi 2023 yılının ikinci çeyreğinden bu yana ilk kez yıllık büyümeyi aşağı çekmiş oldu. Hizmetlerin ikinci çeyrekte büyümeye verdiği katkı 1,3 puan ile oldukça sınırlı, hatta pandemi döneminden bu yana en düşük düzeyde.

Bu da parasal sıkılaşmanın talep üzerindeki baskısının belirginleşmesi demek. Geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğinde ailelerin tüketiminden iç talebe gelen katkısı 10,9 puandı. Tüketimdeki kademeli yavaşlama ile bu katkı 1,2 puana düşmüş. İSO İmalat PMI’da Temmuz'da 47,2’den Ağustos ayında 47,8 seviyesine yükseldi. Üretim endeksi Kasım 2022’den beri en düşük seviyede, PMI üretim alt kaleminde 10 sektörün tamamı belirgin daralma bölgesinde, hem talep koşulları hem de fiyat gelişmeleri yine ana nedenler.

Sektörel güven endeksleri ve kredi büyümesinde yavaşlama da ekonominin daralmaya başladığını gösteriyor, TCMB'nin çıktı açığı tahminleri de önümüzdeki zorlu yolun yeni başladığına işaret ediyor. Sonuç; Belirginleşen ekonomideki yavaşlama görünümü, enflasyona dair beklentilerini aşağı çekmenin yanı sıra faiz indirim beklentilerini de öne çekmiş gibi."