Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 09.08.2024 10:00 Güncelleme: 09.08.2024 10:38

A1 Capital: Çin'in tüketici enflasyonu Temmuz ayında beklenenden biraz daha fazla yükseldi

A1 Capital'in değerlendirmesine göre, Çin'in tüketici enflasyonu Temmuz ayında beklenenden biraz daha fazla yükseldi ve harcamaları artırmakta zorlanan politika yapıcılara geçici olarak olumlu bir işaret verdi.
A1 Capital: Çin'in tüketici enflasyonu Temmuz ayında beklenenden biraz daha fazla yükseldi

A1 Capital'in değerlendirmesine göre, İngiliz ekonomist Timothy Ash, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın son enflasyon raporunu CNBC-e’ye değerlendirdi. Değerlendirmede şu ifadeler yer aldı:

''Raporda sunulan verileri olumlu bulan Ash, TCMB'nin güvenilirliğini vurguladı ve enflasyon beklentisini yüzde 38'de sabit tutmasını anlaşılabilir buldu. Ash, 2024 yılı içinde bir faiz indirimi beklemediğini, erken bir indirimin hata olabileceğini söyledi. 2024 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 2 ila 3 oranında büyüme kaydedebileceğini öngördü.

''Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, ABD Merkez Bankası (Fed) başkanlarından daha iyi sezgilere sahip olduğunu belirterek, "ABD Başkanının en azından orada söz sahibi olması gerektiğini düşünüyorum." dedi. Trump, Florida'daki Mara-Lago yerleşkesinde düzenlediği basın toplantısında, bunu güçlü bir şekilde hissettiğini belirtti. Donald Trump, "Bence benim durumumda, çok para kazandım, çok başarılı oldum ve birçok durumda Fed'deki insanlardan veya başkanından daha iyi bir içgüdüye sahip olduğumu düşünüyorum." diye konuştu.

''ABD Merkez Bankası'nın (FED) "şahin" politika yapıcılarından biri olan Kansas City Fed Başkanı Jeff Schmid, son "cesaret verici" verilerin kendisine enflasyonun soğuduğuna dair daha fazla güven verdiğini ve Fed'in faiz oranındaki indirim için tabloyu hazırladığını söyledi. Schmid, "Enflasyonda onlarca yıldır yaşadığımız şok göz önüne alındığında, verilerde en iyiden ziyade en kötüyü aramalıyız." dedi.

''Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, ABD işgücü piyasasındaki soğumanın işten çıkarmalardaki artıştan ziyade yavaşlayan işe alımlardan kaynaklandığını öne sürerek, ABD Merkez Bankası'na (Fed) bir sonraki hamlesini belirlemesi için zaman verdiğini söyledi. Barkin, iş dünyası liderleriyle yaptığı görüşmeleri sırasında yaptığı açıklamada, "Aslında önümüzdeki birkaç ay içinde enflasyon tarafında iyi göstergeler göreceğimiz konusunda oldukça iyimserim." dedi.

''Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) görevinin borsadaki çöküşlere veya siyasi mülahazalara yanıt vermek olmadığını, verilere göre hareket etmesi gerektiğini yineledi. Goolsbee Fox News'a verdiği bir röportajda, "Fed seçim işinin dışında. Fed ekonomi işinin içinde." dedi. Son dönemdeki borsa çöküşüyle ilgili olarak da şunları söyledi: "Biz borsaya tepki verme işinde değiliz. Biz istihdamı maksimize etme ve fiyatlarda istikrar sağlama işindeyiz."

''Çin'in tüketici enflasyonu Temmuz ayında beklenenden biraz daha fazla yükseldi ve harcamaları artırmakta zorlanan politika yapıcılara geçici olarak olumlu bir işaret verdi. Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından yapılan açıklamaya göre, ülkenin tüketici fiyatları Temmuz ayında art arda altıncı ayda da yükseldi ve bir önceki yıl aynı aya göre yüzde 0,5 artış kaydetti. Böylece, ekonomistlerin beklediği yüzde 0,4 ve Haziran ayındaki yüzde 0,2'lik artışın biraz üzerine çıkıldı.

''Çin'de Temmuz ayı için açıklanan en son TÜFE verilerinin ardından bir yorum notu yayınlayan Goldman Sachs stratejistleri Çin'de tüketici fiyatları enflasyonunun glecek aylarda muhtemelen görece düşük kalacağını söylediler. GS notuna göre, gıda fiyaltarı enflasyonu geçen ay olumsuz hava şartlarının arzı azaltması nedeniyle genel olarak arttı ancak gıda dışı enflasyon ve çekirdek enflasyonun düşmesi iç talepte zayıflığın devam ettiğine işaret etti. ÜFE enflasyonu, üretimin ilk aşamalarındaki sektörlerde ılımlı yükselirken, son aşamalardaki sektörlerde hafif düştü. GS ÜFE'deki deflasyonun gelecek aylarda azalmasını bekliyor.

''JPMorgan Chase&Co. stratejistleri, güçlenen yen nedeniyle Japonya'nın önemli hisse senedi göstergeleri için yılsonu hedeflerini düşüren UBS Group'a katıldı. JPMorgan yayınladığı bir notta, güçlenen yenin etkisi ve ABD'de resesyon riskinin artmasına ilişkin endişelere yer verdi. Bu, UBS stratejistleri tarafından geçen haftanın sonunda bir notta işaret edilen kur risklerini yansıtıyor.

''KCHOL-Koç Holding 2024 yılı 6 aylık konsolide net dönem karı 1.632.000.000 TL (Önceki 36.165.000.000 TL)

''VAKBN-VakıfBank 2024 yılı 6 aylık konsolide net dönem karı 24.266.438.000 TL (Önceki 7.889.356.000 TL)''