Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 07.08.2024 09:00 Güncelleme: 07.08.2024 10:18

A1 Capital: Çin'in ithalatı Temmuz ayında beklenenden daha hızlı arttı

- A1 Capital'in raporuna göre, Çin'in ithalatı Temmuz ayında beklenenden daha hızlı artarken, ihracatı piyasa beklentilerinin az altında büyüdü ve üst üste dördüncü ayda da artış gösterdi.
A1 Capital: Çin'in ithalatı Temmuz ayında beklenenden daha hızlı arttı

A1 Capital'in raporuna göre, Washington, Türkiye'yi, Moskova için hayati önem taşıyan ABD askeri teçhizatının Rusya'ya ihracatını kısıtlamaması halinde bunun "sonuçları" olacağı konusunda uyardı. Raporda şu ifadelere yer verildi:

''Financial Times'ın haberine göre, ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Matthew Axelrod, Türkiye'nin Ukrayna'daki savaşta Rusya için çok önemli olan Amerikan menşeli çipler ve diğer parçaların ticaretini engellemek için daha fazla çalışması gerektiği yönünde mesaj verdi.

''Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Savunma sanayi, güvenliğimizin yanı sıra ithalatımızı azaltmakta, katma değeri yüksek üretim ve ihracat hedeflerimize de hizmet etmektedir. Geçen yıl 5,5 milyar doları bulan ihracatta bu yıl hedefimiz 7 milyar dolar" ifadesini kullandı.

''TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ekonomi yönetiminin enflasyona odaklandığını, bu nedenle sanayicilerin unutulduğunu belirterek “Girdiler sürekli artıyor, çıktılar azalıyor. Alınan siparişlerden işletmeler zarar ediyor" dedi. Türkiye'de şu an en ucuz şeyin döviz olduğunu savunan Gültepe "Kur politikası değişmediği sürece rekabette avantaj sağlamak imkansız. İnovatif üretim bugünden yarına olmaz" diye konuştu.

''New York merkezli Goldman Sachs CEO'su David Solomon, Fed'in borçlanma maliyetlerini düşürmek için acil adımlar atmaktan kaçınacağını öngördü. Solomon verdiği röportajda, "Eylül ayından önce bir şey göreceğimizi beklemiyorum. Ekonomi yolunda devam edecek ve muhtemelen bir resesyon görmeyeceğiz. Şu anda gördüğümüz ekonomik verilere ve Fed'in mesajlarına dayanarak, sonbaharda bir veya iki indirim görmemizin muhtemel olduğunu düşünüyorum" dedi.

''Son ekonomik veriler, S&P Global Ratings'in ABD Merkez Bankası'nın (Fed) genişleme döngüsünün Eylül ayında 25 baz puanlık bir indirimle başlayacağını beklemesine yol açtı. S&P Global, şu anda bu yıl için 50 baz puanlık ve gelecek yıl için de 100 baz puanlık kesintiler öngörüyor. Kuruma göre, bu kesintilerin daha fazlasının er ya da geç gerçekleşmesi yönünde riskler var.

''Amerika Birleşik Devletleri Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) Kısa Vadeli Enerji Görünümü raporunda 2025 yılında dünya petrol tüketiminin bir önceki tahmin olan 1,8 milyon varil/gün'den biraz daha az bir artışla 1,6 milyon varil/gün (bpd) artacağını tahmin etti. 2024 yılında küresel petrol talebinin daha önceki tahminlere göre değişmeyerek 1.1 milyon varil/gün artması bekleniyor. EIA, "Petrol tüketim tahminimizdeki azalmanın çoğu, yavaşlayan ekonomik büyümenin akaryakıt tüketimini azaltmaya devam etmesini beklediğimiz Çin'de" dedi.

''Çin'in ithalatı Temmuz ayında beklenenden daha hızlı artarken, ihracatı piyasa beklentilerinin az altında büyüdü ve üst üste dördüncü ayda da artış gösterdi. Çin Gümrük İdaresi tarafından yapılan açıklamaya göre, geçen ay ihracat yıllık bazda yüzde 7,0 arttı. Ekonomistlerin tahmini artışın yüzde 9,4 seviyesinde gerçekleşeceği yönündeydi. İthalatta artış hızı yüzde 7,2 ile piyasa beklentisi olan yüzde 3,3'ün oldukça üzerinde gerçekleşti.

''Çin'in Temmuz ayında demir cevheri ithalatı, madencilerin üç aylık sevkiyat hedeflerini karşılamak istemesi ve iyileşen marjların talebi artırmasıyla bir önceki aya göre yüzde 5'ten fazla arttı. Gümrük Genel İdaresi'nin verilerine göre, Çin geçen ay, Ocak ayından bu yana en yüksek seviye olan 102,81 milyon ton demir cevheri ithal etti.

''Japonya Nisan ve Haziran ayları arasında döviz piyasasına iki kez müdahale etti. Haziran ayında sona eren üç aylık dönem için Çarşamba günü yayınlanan günlük operasyonel rapora göre Maliye Bakanlığı 29 Nisan ve 1 Mayıs tarihlerinde döviz müdahaleleri gerçekleştirdi. Söz konusu günlerde on yılın en düşük seviyesine inmiş olan yeni desteklemek için 5,9 trilyon Yen (40,6 milyar USD) ve 3,9 trilyon Yen harcandı.

''Japonya'nın Kabine Baş Sekreteri Yoshimasa Hayashi, borsadaki son dalgalanmalara rağmen halkın tasarruftan yatırıma geçmesini teşvik etme yönündeki hükümet politikasında herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi. Hayashi düzenli bir basın toplantısında, "Hanehalkı yatırımlarının finansal piyasalar yoluyla daha yüksek kurumsal değere yol açtığı ve daha sonra bu yatırımların artan sermaye geliri şeklinde hanelere geri döndüğü verimli bir döngüyü gerçekleştirmek önemlidir." dedi.

''Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkan Yardımcısı Shinichi Uchida, finansal piyasalar istikrarsız olduğunda BoJ'un faiz oranlarını artırmayacağını söyledi. Uchida, "Yurt içi ve yurt dışı finansal piyasalarda keskin dalgalanmalar gördüğümüz için, şimdilik parasal genişlemenin mevcut seviyelerini korumak gerekiyor." dedi.''