Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 03.09.2024 09:00 Güncelleme: 03.09.2024 09:01

A1 Capital: Borsa İstanbul, 87.59 Milyar TL işlem hacmi ile günü tamamladı

A1 Capital'in raporuna göre geçen haftadan bu yana yükseliş trendini devam ettiren endeks, haftanın ilk işlem gününe de güçlü bir alımla başlayarak, son dört işlem gününü art arda olumlu bir şekilde kapattı.
A1 Capital: Borsa İstanbul, 87.59 Milyar TL işlem hacmi ile günü tamamladı

A1 Capital, BİST 100 endeksinin dün 46.60 puan artışla 9879.82 puandan başladığını belirterek şu değerlendirmede bulundu:

"Geçen haftadan bu yana yükseliş trendini devam ettiren endeks, haftanın ilk işlem gününe de güçlü bir alımla başlayarak, son dört işlem gününü art arda olumlu bir şekilde kapattı. BİST 100 endeksi, dün 46.60 puan artışla 9879.82 puandan başladı.

Gün sonunda %2.82 değer kazanımı ile endeks 10110.18 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Borsa İstanbul, 87.59 Milyar TL işlem hacmi ile günü tamamladı. 90 şirket günü pozitif olarak sonlandırırken, 9 şirket negatif olarak kapattı. En çok artan sektör endeksleri; “Bankacılık, Mali ve Ticaret” olurken, en çok düşen sektör endeksi ise; sınırlı da olsa “Turizm” oldu.

Endekse puan bazında en yüksek pozitif etki; Akbank, Bim Mağazaları ve Yapı Kredi Bankası hisselerinden, en yüksek negatif etki ise; Ford Otomotiv hissesinden geldi. Teknik göstergeleri incelediğimizde, son günlerde gelen yükselişler ile hepsinin yukarı yönlü hareketini devam ettirdiğini söyleyebiliriz. Diğer yandan 22 günlük ortalamasının da üzerine çıkmış olması pozitif görünümü arttırıyor.

Ayrıca dün, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in büyüme verilerinin ardından yaptığı açıklamada; "kırılganlıkları önemli ölçüde azalttığımız zorlu bir dönemi geride bıraktık. Büyümede dengelenme başladı, cari açık daraldı, risk primi azaldı, dış kaynak girişleri arttı, rezervler iyileşti ve dezenflasyon sürecine girdik” ifadeleri piyasada destek bulmasıyla, endeksteki olumlu havayı arttırdı.

Bununla birlikte tepki alımlarının devam ettiği ve satışları karşıladığı sürece 10165 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlayıp sağlayamadığını izleyeceğiz. Bu seviyenin aşılabilmesi yükseliş hareketinin ivmesini arttıracaktır. Bu direncin aşılması ile ilk etapta hareketlerin devamı 10250 seviyesine kadar beklenebilir.

Düşen trendin üzerinde seyrine devam eden endekste, daha önce belirttiğimiz üzere birkaç kez test edilen ve önemli bulduğumuz 10036 seviyesinin üzerinde pozisyonlar korunabilir. Bu seviyenin üzerinde kalınamadığı takdirde 9840 ve 9765 desteklerini dikkate alacağız.

Yurtiçinde Tüketici Fiyatlarının açıklanacağı günde, verilerin hem önceki aya hem de yıllık bazda geri çekilme göstermesi bekleniyor. Enflasyonda belirgin bir geri çekilme yaşanması durumunda, bu durumun destekleyici ortamın devamı niteliğinde zemin oluşturduğunu söyleyebiliriz."