Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 27.08.2024 09:00 Güncelleme: 27.08.2024 09:19

A1 Capital: Asya hisse senetleri bu sabah düşüş yaşadı

- A1 Capital'in analizine göre Asya hisse senetleri bu sabah yatırımcıların ABD'deki faiz indirimlerini değerlendirmesi ve yapay zeka devi Nvidia'nın kazançlarını beklemesiyle düşüş yaşadı.
A1 Capital: Asya hisse senetleri bu sabah düşüş yaşadı

A1 Capital, yatırımcıların odak noktasının Cuma günü açıklanması beklenen ABD kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ve ileri ki hafta açıklanacak olan Ağustos ayı istihdam raporu olacağını belirterek şu açıklamada bulundu:

"Asya hisse senetleri bu sabah yatırımcıların ABD'deki faiz indirimlerini değerlendirmesi ve yapay zeka devi Nvidia'nın kazançlarını beklemesiyle düşüş yaşadı. MSCI'nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi %0,36 düşüşle, bir önceki gün ulaştığı bir aylık zirveden uzaklaştı. Japonya'nın Nikkei %0,16 gerilerken, Çin hisse senetleri de düşüşteydi. Çin CSI300 ve Hong Kong'un Hang Seng endeksi %0,28 düştü, Temu'nun ana şirketi PDD Holdings'in Tüketici harcamalarının azalması nedeniyle zayıf kazanç açıklaması %1 düşüş yaşamasına neden oldu. Ayrıca Kanada'nın, ABD ve Avrupa Birliği'nin öncülüğünde Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara %100, Çin'den ithal edilen çelik ve alüminyuma ise %25 oranında gümrük vergisi uygulaması da piyasa duyarlılığını etkiledi.

Yatırımcıların odak noktası, Cuma günü açıklanması beklenen ABD kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi - Fed'in enflasyon ölçütü olarak tercih ettiği endeks - ve önümüzdeki hafta açıklanacak olan Ağustos ayı istihdam raporu olacak. Piyasalar, Fed'in gelecek ay 25 baz puanlık bir faiz indirimine tam olarak fiyat verirken, yılın sonraki üç toplantısında 100 baz puanlık bir gevşeme bekleniyor.

Orta Doğu'daki artan gerginlikler ve arz endişeleri (Libya'nın doğusundaki hükümetin tüm petrol sahalarını kapatarak üretim ve ihracatı durdurma kararı oldu.) risk algısını sınırladı ve petrol fiyatlarını yükseltti. Bu sabah ise biraz nefes almış gibi. Brent ham petrol vadeli işlemleri % 0,45 düşüşle varil başına 81,06 dolara geriledi, ancak pazartesi günü ulaştığı iki haftalık zirve olan 81,58 dolardan çok da uzak değil. ABD ham petrol vadeli işlemleri %0,5 düşüşle varil başına 77,01 dolara geriledi.

Dolardaki hafif toparlanmanın ardından yatırımcıların jeopolitik riskler nedeniyle güvenli liman araması ile altın fiyatları rekor seviyeye yakın seyrederken bu sabah 20 Ağustos'ta ulaşılan 2.531 dolarlık rekor seviyenin altında ve %0,4 düşüşle 2.507 dolara geriledi. Ancak yatırımcıların ABD'de faiz indirimlerine yönelik iyimserliği ve Orta Doğu kriziyle ilgili devam eden endişeler kayıplara sınırlı tutarak 2500 dolar seviyesinin altına inmesine engel olmakta. Altının geçmiş Fed faiz indirim dönemlerindeki olumlu performansı, sağlıklı merkez bankası talebi ve jeopolitik ve ekonomik risklere karşı iyi bir koruma sağlaması göz önüne alındığında, altın fiyatlarında yükseliş eğiliminin devam etmesini bekliyoruz. Diğer metaller arasında spot gümüş % 0,1 artışla ons başına 29,93 dolara, platin %0,5 düşüşle 957,55 dolara ve paladyum % 0,1 artışla 959,90 dolara çıktı. 

İsrail ile Lübnan Hizbullahı'nın Pazar günü birbirlerine ateş açmasıyla dolar hafif güçlendi, ABD dolarının altı rakibine karşı değerini ölçen dolar endeksi, son olarak 100,84'te ve bir önceki gün gördüğü 13 aylık düşük seviye olan 100,53'e yakın seyrediyor. Euro ve sterlin sırasıyla 1,1161 dolara ve 1,3182 dolara hafif düşüşler yaşadı, ancak her ikisi de son aylardaki en yüksek seviyelerinden çok da uzakta değildi. Yen ise, dolar karşısında 144,67'ye gerileyerek önceki gün elde ettiği güvenli liman kazanımlarının bir kısmını kaybetti ve üç haftanın zirvesi olan 143,45'e yükseldi.

Sonuç olarak; başlıca para birimleri tarihi zirvelerin yakınlarında tutunurken dolar da bir yıldan uzun süredir gördüğü en düşük seviyede tutunuyor. Bunda, FED Başkanı Jerome Powell'ın Cuma günü Jackson Hole'da yaptığı konuşmada Eylül ayında ABD'de faiz indirimi ihtimalinin de etkisi var. Hatırlatmak isteriz ki; Fed'in agresif faiz artırım döngüsü ve ABD faizlerinin ne kadar daha artabileceğine ilişkin beklentiler, doların son iki yıldır güçlenmesinde büyük rol oynamış ve özellikle Japon yeni olmak üzere diğer para birimlerini baskı altında tutmuştu. Artık soru Fed'in Eylül ayında faiz indirimi yapıp yapmayacağı değil, ne kadar yapacağı. Hatta Powell, işçi koşullarının kötüleşmesi durumunda daha büyük kesintilere kapıyı açık da bıraktı."