Bülten Kaynak: Büşra Bozok AYTEK 10.03.2024 09:17

8 Mart Kadınlar gününde Kadınlar Ebeleriyle Buluştu

8 Martta Türkiye'nin kadınları doğumda yaşadıklarına dair bir eylem gerçekleştirdi ve ebelerle kadınlar 34 farklı ilde bir araya geldiler.
8 Mart Kadınlar gününde Kadınlar Ebeleriyle Buluştu

8 Mart Dünya Kadınlar Günü tüm yurtta farklı programlarla kutlandı. Bunların en dikkat çekenlerinden birisi de “Kadınlar Ebeleriyle Buluşuyor” etkinliği oldu. Türkiye’nin 34 farklı şehrinde organize olan ebe dernekleri, özellikle gebelik döneminde kadınlardan uzaklaştırılan ebelerin sesi olup hep birlikte “Ebemi İstiyorum” dedi.

 
 
Serbest Ebeler Derneği, Anadolu Ebeler Derneği, Türk Ebeler Derneği ve Ebe ArGe Derneği Türkiye’nin 34 farklı şehrinde “Kadınlar Ebeleriyle Buluşuyor” etkinliği düzenledi. Gebelik dönemini ebeleriyle geçiren kadınlarla onlara bu süreçte her an destek olan ebeleri bu özel etkinlikte biraraya geldi.
 
Renkli görüntülerin oluştuğu buluşmalarda hem kadınlar hem de ebeler, özellikle doğum sürecinde önemli bir görev üstlenen ebelerin alandan uzaklaştırılmasına karşı çıktılar. İl merkezlerinde buluşan kadınlar birbirleriyle dertleşip tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutladılar.
 
“EBELERİN ALANDAN UZAKLAŞTIRILMASINA KARŞIYIZ”
 
Buluşmada konuşan dernek başkanları ortak konulara değindi. Serbest Ebeler Derneği Başkanı Neslihan Şebik ebelik bakımına ulaşımın gittikçe azladığını belirterek ekledi; “Kadınlar özellikle doğumda yaşadıkları obstetrik şiddetten ve aşırı müdahalelerden bıkmış durumda. Kadınlarımız yeniden ebeleriyle biraraya gelerek gebelik başta olmak üzere cinsel sağlıkla ilgili her konuda ebelerden destek almak istiyorlar. Gebeyken ebe muayenelerini ve en önemlisi doğum anında yanlarında ebelerini talep ediyorlar. Kimsenin bunu engellemeye hakkı yok. Konuya dikkat çekmek için bu organizasyonu düzenledik. Gebelerimizin ebelerinden rahatça destek alabileceği ve ebelerimizin engellenmeyeceği bir sistemin kurulmasını hepimiz arzu ediyoruz.”
 
“DOĞUMA EBEMLE BİRLİKTE GİTMEK EN DOĞAL HAKKIM”
 
İkinci çocuğuna hamile olan ve ebesinden detsek alan Elif Öztürk, ebesiyle kurduğu özel ilişkiyi anlatarak; “İlk çocuğumu da ebe kontrolünde doğurdum ve çok memnun kaldım. Ebeleri özel kılan doğum öncesi ve doğumun her aşamasında yanımda yer almasıydı. Zaman içinde ebe-gebe olmanın ötesine geçerek kız kardeş gibi olduk. Şimdi yeniden Ayfer ebemle yola devam ediyorum. Kadınlar olarak zaten hayatın içinde çok fazla yük taşıyoruz. Hamilelik ve doğum gibi destek ihtiyacının arttığı bu süreçleri güvendiğim ebeyle geçirmeyi istemek en doğal hakkım” şeklinde konuştu.