Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Ekonomi Servisi 13.07.2024 10:12

40 İTÜ Çekirdek girişimi, yılın ilk yarısında 71 milyon dolar yatırım aldı

Girişimcileri 360 derece destekleyerek; ürün ve hizmetleri için küresel pazar kanallarını açan, hızlı bir şekilde gelişmeleri için tüm hizmetleri tasarlayan ve sunan İTÜ Çekirdek bünyesindeki 40 girişim, yılın ilk yarısında 71 milyon dolar yatırım aldı. Her yıl 500'den fazla girişimi kabul ederek büyüme yolculuklarına katkı sunan İTÜ Çekirdek'te yılın ilk yarısında yatırım alanların yüzde 85'ini yazılım girişimleri oluştururken bugüne kadar desteklenen girişimcilerin toplam değerlemesi 3 milyar doları geçti.
40 İTÜ Çekirdek girişimi, yılın ilk yarısında 71 milyon dolar yatırım aldı

Türkiye’nin girişimcilik ve inovasyon üssü İTÜ ARI Teknokent’in öncülüğünde girişimcilerin yolculuğuna 2011 yılından bu yana ortak olan ‘Dünyanın en iyi üniversite kuluçka merkezi’ İTÜ Çekirdek, her yıl ortalama 500 startup’ı destekleyerek, Türkiye ekonomisi için milyonlarca dolarlık katma değer sağlıyor. 13 yılda 4.500 teknoloji girişimini yetiştirerek, 1.600’ünün şirketleşmesine katkı sağlayan İTÜ Çekirdek, girişimlerin 11.000 kişiye istihdam yaratmalarına ve 270 milyon doları aşkın yatırım almalarına destek olmasıyla başarısını kanıtlıyor. Bunlara bir yenisini ekleyen 40 İTÜ Çekirdek girişimi, Aralık ayında gerçekleşen Big Bang 2023’den bu yana 71 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım alan girişimcilerden 25’i pre-seed yatırımlarına kavuşurken, 10’u ise seed yatırımlarını duyurdu. Geri kalan girişimlerden 4’ü post-seed ve 1’i de Seri B yatırımı aldı. 

Ayrıca, İTÜ Çekirdek son üç yıldır sadece yerel girişimleri değil; ITU Seed adıyla uluslararası girişimleri de destekliyor. Uluslararası girişimlere sunduğu imkân ve hizmetlerinin yanı sıra bu girişimlerin İstanbul üzerinden globale açılmaları için de rehberlik ediyor. ITU Seed’e, bugüne dek 80’den fazla ülkeden 900 girişim başvurdu ve 87 girişim programa kabul edildi. 

- Yatırım alan girişimlerin yüzde 85’ini yazılım girişimcileri oluşturuyor 

Etki Yaratan Kuluçka Merkezi olmanın sorumluluğuyla girişimcilik ekosistemini desteklemeye devam eden İTÜ Çekirdek’teki girişimlerin hem Türkiye’den hem de dünyanın farklı ülkelerden yatırım aldığını belirten İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, “Bu yıl TÜBİTAK’ın BİGG programını ödülünü hibeden yatırıma çevirmesi ile yatırım ekosisteminde BİGG girişimcileri kendini gösterdi. Girişimcilerimizden 20 tanesi yatırımlarını TÜBİTAK BİGG Fonu’ndan alırken iki tanesi Kitlesel Fonlama ile yatırımlarım turunu tamamladı. Geri kalan 18 girişimden 2 tanesi CVC, 2 tanesi kurumsal ve diğer 14 tanesi ise VC ve Melek Yatırımcılardan yatırımlarını aldılar. Yatırım alan girişimlerimizden yüzde 85’ini ise yazılım girişimcileri oluşturuyor. Yatırım alan girişimlerimizden 9 tanesi sağlık teknolojileri & yaşam bilimleri, 6 tanesi enerji sektörü, 5 tanesi otomotiv teknolojileri ve 5 tanesi eğitim sektörü odaklılar. Geri kalan 15 girişimimiz ağırlıklı olarak fintek, insurtech, cleantech, gıda teknolojileri ve e-ticaret alanlarında çalışmalarına devam ediyor. İTÜ ARI Teknokent’in kapısından giren yerel ve global tüm girişimcilerin her adımında yanında olma misyonumuz doğrultusunda, kendimizi ekosistem yapıcı olarak tanımlarken İTÜ Çekirdek’te her girişimciye kapılarımızı ardına kadar açıyor, başarıları daha ileriye birlikte taşıyoruz.’’ dedi.