Kültür Sanat Kaynak: Hibya Haber Ajansı 04.08.2024 14:00 Güncelleme: 03.08.2024 22:45

35. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali'ne tasarımlar sergilendi

35. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali'nde Enstitü İstanbul İSMEK etkinliklerle yerini aldı. Şile Belediyesi'nin ev sahipliğindeki festivalde Şile bezinden yapılan zamanın ötesindeki tasarımlar sergilendi.
35. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali'ne tasarımlar sergilendi

Adını yörenin ekonomisine önemli bir katkı sağlayan ve coğrafi işarete sahip Şile bezinden alan Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali’nin bu yıl 35’incisi düzenleniyor. Şile Belediyesi’nin ev sahipliğinde 29 Temmuz - 11 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşen festivalde ziyaretçileri; etkinlikler, konserler, dikkat çeken sergiler ve eğitici atölye çalışmaları ile dopdolu bir program bekliyor.

Enstitü İstanbul İSMEK, festival etkinlikleri kapsamında Şile Feneri’nde, “Fenerin Gölgesinde, Zamanın Ötesinde Şile Bezi” adlı sergiyi sanatseverlerle buluşturdu. Sergide, geleneksel Şile dokumalarından elde edilmiş kumaşlarla üretilmiş çalışmalar ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Elbise, bluz, sabahlık, peşkir, runner ve masa örtüsü çalışmalarının yer aldığı 100’e yakın eser sergilendi. 

Sabrın ve emeğin birer yansıması olan her bir çalışmanın üzerinde kanaviçe, iğne oyası, hesap işi ve tel kırma teknikleri ile oluşturulan desenler yer aldı. Ziyaretçilerin beğenisine sunulan eserler arasında 100 yıl önce elde dokunmuş kumaşların üzerine çalışılan işlemeler dikkat çekti. Sergi 4 Ağustos’a kadar saat 17:00-00:00 saatleri arası ziyaret edilebiliyor.

Şile bezinin evrensel değerini ve güzelliğini daha geniş kitlelere duyurmayı amaçlayan festivalde Enstitü İstanbul İSMEK de müzik dinletileri, konserler ve çok özel bir defile ile yer aldı. “Harmoni” adlı defilede; 28 parça kadın, 7 parça erkek kıyafeti olmak üzere toplam 35 parça kıyafet, seyircilerin beğenisine sunuldu. Her bir kıyafet Enstitü İstanbul İSMEK eğitmeni olan 54 kadının el emeğiyle işlendi. Ayrıca Şile Feneri’ndeki klasik müzik dinletisinde, Enstitü İstanbul İSMEK eğitmenleri sahne aldı.

Enstitü İstanbul İSMEK’in festival etkinlikleri kapsamında Şile’nin tarihi Kumbaba Oteli, Şile bezi dokuma atölyesi ve yıkama ritüeline ev sahipliği yaptı.