Vakıf Katılım web
Eğitim Kaynak: Hibya Haber Ajansı 12.06.2024 12:00 Güncelleme: 12.06.2024 13:45

2023-2024 eğitim öğretim yılında birçok yeni düzenleme yapıldı

2023-2024 eğitim öğretim yılında sınıf tekrarının yeniden uygulanmasından devamsızlık affının kaldırılmasına, müfredat değişikliğinden açık liselere geçişin zorlaştırılması gibi pek çok yeni düzenleme yapıldı.
2023-2024 eğitim öğretim yılında birçok yeni düzenleme yapıldı

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, son bir yılda önemli projeler hayata geçirildi. Mevzuat düzenlemeleriyle liselerde devamsızlık koşulları yeniden düzenlendi, sınıf tekrarı yeniden uygulamaya konuldu ve açık öğretime geçişler zorlaştırıldı. Ayrıca, öğrencilerin 50 ortalama ile sınıf geçebilmesine yönelik uygulamaya kademeli uygulanmak üzere son verildi.

Bu yıl ilk defa yeni ders ortalaması 50 olan öğrencilerden en fazla 3 dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecek. Yönetmeliğe göre, 9'uncu sınıflarda 4 ders ve üzeri zayıfı olan öğrenciler, artık sınıf tekrarı yapacak. Ayrıca sınıf geçmede Türkçe baraj puanın 70'e çıkarıldı.

Bakanlık tarafından öğrencilerin gelişimini takip etmek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak amacıyla ülke geneli ortak sınavlarda ilk kez öğrencilerin cevapları kendi cümleleriyle yazacakları açık uçlu ve kısa cevaplı sorular kullanıldı. 

Ayrıca okullarda öğrencilerin okul içinde ve sınıflarda derslerini aksatacak şekilde cep telefonu kullanmaları ve bu türden cihazlarla sınıflara girilmemesi konusunda önlemler alındı. Böylece öğrencilerin telefonla derse girmelerini ve fotoğraf, görüntü, seslerin izinsiz olarak sosyal medyada paylaşılmasını sınırlayan karar hayata geçirildi.

20 bin sözleşmeli öğretmen ataması yapılacak. Bakanlık öğretmen atamalarında "KPSS yüzde 50, sözlü sınav yüzde 50" ağırlıklı sistemeYeni düzenleme ile yapılacak sözlü sınavlar, 1 Temmuz'dan itibaren gerçekleştirilecek.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat, 2024-2025 eğitim öğretim yılının başlayacağı 9 Eylül 2024'ten itibaren okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5 ve lise 9. sınıftan başlamak üzere kademeli şekilde uygulanacak. Yeni programların hazırlanması aşamasında görev alan akademisyenler ve alan uzmanlarınca öğretmenlere yönelik "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli eğitici eğitimi kursları" başlatıldı. Bu kapsamda yürütülen çalışmalarla müfredat değişikliklerine yönelik yaklaşık 720 bin öğretmene eğitim verilecek. 

Milli Eğitim Bakanlığınca, yeni eğitim öğretim döneminde Türk sosyal hayatında aile, adabımuaşeret, nezaket kuralları gibi seçmeli dersler de ilk kez yer aldı.