Kültür Sanat Kaynak: Hibya Haber Ajansı 25.08.2024 13:00 Güncelleme: 21.08.2024 10:43

12. Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali, 21 Ekim'de İstanbul'da başlayacak

Tamamen animasyon ve ilgili disiplinlere adanmış bir festival olan 12. Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali, bu yıl 21-27 Ekim tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek.
12. Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali, 21 Ekim'de İstanbul'da başlayacak

Tamamen animasyon ve ilgili disiplinlere adanmış bir festival olan 12. Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali, bu yıl 21-27 Ekim tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek. Fransız Enstitüsü (Taksim), Kadıköy Gazhane ve Beyoğlu Sineması gösterimler, konferanslar ve atölye çalışmaları için animasyon severleri ağırlayacak.

Yarışma jürileri belirlendi

Bu yılki yarışmanın Efe Efeoğlu, Çağla Aslan (yarışmanın eş yönetmenleri) ve Görkem Kiter'den (Birikim Atölyesi inisiyatifi ve Alternatif Kısa Film etkinliği kurucusu, İzmir Sinema Ofisi birim çalışanı) oluşan ön jürisi, 103 ülkeden gönderilen 2 bin 85 kısa film arasından 86 kısa filmi seçti.

Asa Luncander (Finlandiya), Sinem Sakaoğlu (Türkiye) ve Susanna Jerger'den (Almanya) oluşan uluslararası jüri ise En İyi Film, En İyi İlk Film, En İyi Öğrenci Filmi ve En İyi Türk Filmi ödülleri için 4 film seçecek.

Buna paralel olarak, SİYAD'ın bu yıl Aslı Ildır, Cumhur Cambazoğlu ve Hasan Nadir Derin'den oluşan sinema eleştirmenleri jürisi de kendi kriterlerine göre bir ödül verecek.

Gösterimler

Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali Yarışma bölümü için seçilen kısa filmler 22-26 Ekim tarihleri arasında festivale ev sahipliği yapan mekanlarda izleyici ile buluşacak. Gösterilecek filmler arasında bu yıl Annecy Festivali'nde ve diğer uluslararası festivallerde sunulan eserlerin birçoğu yer alıyor.

Festivalde uzun metrajlı filmler de gösterilecek. Benoit Chieux'nün Sirocco et Royaume des courants d'air (2023- Annecy Festivali Prix du Public), Jeremie Perin'in Mars Express (2023-Meillleur Film d'Animation -Association des critiques de film de Paris) filmlerinin festivalde yer alacağı kesinleşti.

Atölye çalışmaları - konferanslar

Canlandıranlar Uluslararası Film Festivalinin bu yılki jüri üyeleri Asa Lucander ve Sinem Sakaoğlu animasyon severler ile buluşmak ve bir atölye çalışması sunmak üzere İstanbul'da olacak.

Susanna Jerger ise online bir seminer sunacak.

Bir diğer uluslararası konuk, Residence d'ecriture de Saint-Quirin Direktörü ve Promenons-nous dans les bois filminin yapımcısı Emine Seker, bir atölye çalışması kapsamında genç Türk animatörlerle buluşacak.

Institut français'deki Animation Cafe kapsamında başka atölye çalışmaları da düzenlenecek.

Festival kapsamında ayrıca TÜBİTAK desteğiyle ‘Türkiye'de Yapay Zekanın Animasyon Sanatındaki Rolü: Sektörden Üniversiteye Bir Araştırma’ projesi kapsamında bir panel düzenlenecek.

Detaylı program ve biletler

Ayrıntılı program ve bilet fiyatları Eylül ayı ortasında açıklanacak.

Canlandıranlar hakkında

Uluslararası Canlandıranlar Film Festivali, Canlandıranlar Derneği tarafından 12 yıldır her yıl düzenleniyor.

Tamamen animasyona adanmış olan bu festival, profesyoneller ve seyirci arasında bir buluşma platformu yaratırken, en iyi eserleri Türk izleyicisine sunmayı amaçlıyor.

Bu yılki festival ekibi şu isimlerden oluşuyor:

“Berat İlk, Vincent Bouvard, Berna Gencalp, Efe Efeoğlu, Melis Mesure Bilgin, Başak Ürkmez, Ferhat Akbaba, Eda Çağıl Çağlarırmak, Çağla Aslan, Melisa Çelikyazıcı, Özgür Taşkınsoy, Sevde Yavuz, Azra Saraç, Begüm Aytan, İlkin Aydın, Kunter Çalışkan.”