Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 09.09.2024 09:00 Güncelleme: 09.09.2024 10:32

Vietnam'daki tayfunun ardından yetkililer ölü sayısını güncelledi

Yagi Tayfunu'nun ülkenin kuzeyini vurmasının ardından Vietnam'da en az 21 kişi öldü, 229 kişi de yaralandı. Yetkililer gücü azalmasına rağmen şiddetli sağanak yağış uyarısında bulundu.
Vietnam'daki tayfunun ardından yetkililer ölü sayısını güncelledi

Tayfun Vietnam'ı kasıp kavurmadan önce Güney Çin ve Filipinler'de yıkım ve iki düzine ölü bırakmıştı.

Devlet medyasına göre, Pazar günü şiddetli yağmurun Vietnam'ın kuzeyindeki dağlık Hoa Binh eyaletinde bir yamacın  bir evin üzerine çökmesine neden olmasının ardından dört kişilik bir aile hayatını kaybetti.

Savunma bakanlığının afet yönetim ajansı, Cuma gününden bu yana fırtınayla ilgili olaylarda on kişinin daha öldüğünü, bazılarının düşen ağaçlar veya sürüklenen tekneler tarafından ezildiğini söyledi.

Pazar günü öğleden sonra Vietnam'ın kuzeybatısındaki Hoang Lien Son dağlarında meydana gelen toprak kaymasında aralarında yeni doğmuş bir bebek ve bir yaşında bir erkek çocuğun da bulunduğu altı kişi hayatını kaybetti.

Toprak kayması, Yagi'nin Cumartesi günü karaya ulaşmasının ardından şiddetli yağışlar ve şiddetli rüzgarlar tarafından tetiklendi.

Vietnamlı yetkililer tarafından son on yılda bölgeyi vuran en güçlü tayfunlardan biri olarak tanımlanan Yagi, kuzey Vietnam'da üç milyondan fazla insanı elektriksiz bıraktı.

Ayrıca hayati önem taşıyan tarım arazilerine zarar verdi ve dört havaalanının kapatılmasının ardından yüzlerce uçuşun iptal edilmesine neden oldu.

Tayfun, Cumartesi öğleden sonra saatte 149 kilometreye varan rüzgar hızıyla Vietnam'ın kuzey kıyı eyaletleri Quang Ninh ve Haiphong'da karaya çıktı.

Pazar sabahı erken saatlerde yavaş yavaş zayıflayarak tropikal bir depresyona dönüşmeden önce yaklaşık 15 saat boyunca şiddetlendi.