Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 31.07.2024 08:00 Güncelleme: 30.07.2024 10:12

Venezuela'da seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından muhalefet sokağa döküldü

Stockholm, 30 Temmuz (Hibya) - Venezuela muhalefet lideri, seçim sonucu protestoları büyürken, Maduro'nun gidişinin "geri döndürülemez" olduğunu söyledi.
Venezuela'da seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından muhalefet sokağa döküldü

Muhalefet lideri María Corina Machado Guardian'a Nicolás Maduro'nun başkanlık seçimlerini kaybettiğini anlaması gerektiğini söyledi.

Nicolás Maduro'ya karşı mücadele eden muhalefet lideri, Maduro'yu iktidardan ayrılmasının kaçınılmaz olduğunu kabul etmeye çağırdı. Çağrı, binlerce protestocunun Maduro'nun tartışmalı üçüncü dönem iktidar iddiasını reddetmek için sokaklara döküldüğü sırada geldi.

Venezuela'nın görevdeki Devlet Başkanı, Pazartesi sabahı hükümet kontrolündeki seçim otoritesi tarafından Pazar günkü seçimlerin galibi olarak resmen ilan edildi. Maduro, kazandığı iddiasının doğruluğuna ilişkin yaygın uluslararası şüphelere rağmen zaferini “geri döndürülemez” olarak nitelendirdi.

Ancak Guardian'a konuşan ve Pazar günkü seçimlerde Maduro'nun rakibinin arkasındaki itici güç olan karizmatik muhafazakar María Corina Machado, Devlet Başkanı'nı, 11 yıllık iktidarının sonunu kabullenmeye çağırdı.

Devlet Başkanı Hugo Chavez'in 2013'teki ölümünün ardından demokratik yollarla seçilen ancak o tarihten bu yana Venezüella'yı giderek daha baskıcı ve anti-demokratik bir yöne sürükleyen Maduro için “Yenildiğini anlamalı” dedi.

Machado, Maduro'nun daha önce yeniden seçilmesinin “geri döndürülemez” olduğu yönündeki iddiasını reddetti. “Onun gidişinin geri döndürülemez olduğunu söyleyebilirim” dedi.

Machado  yasaklanmasının ardından onun yerine başkanlığa adaylığını koyan eski bir diplomat olan Edmundo González, kampanyalarının artık González'in Pazar günkü oylamada ezici bir zafer kazandığına dair sağlam kanıtlara sahip olduğunu iddia etti.

Maduro, rakibinin 4,4 milyon oyuna karşılık 5,1 milyondan fazla oy alarak González'i yendiğini iddia etti. Ancak bazılarının Venezuela'nın “demir leydisi” olarak adlandırdığı Machado, Maduro'nun 2,7 milyon oyuna karşılık kendi adayının 6,2 milyondan fazla oyla galip geldiği konusunda ısrar etti.

“Edmundo González seçilmiş devlet başkanıdır” diyen Machado, Caracas'ın yüksek El Ávila dağının altındaki kampanya merkezinin önündeki caddeyi dolduran yüzlerce destekçisinin coşkulu tezahüratları arasında konuştu.

Machado kalabalığa hitap ederken binlerce muhalif, güvenlik güçleri ve Maduro yanlısı paramiliter güçlerle şiddetli çatışmalara sahne olan bir günlük gösterilerin ardından Caracas ve diğer şehirlerin sokaklarında kalmaya devam ediyordu.

Dikkat çekici bir şekilde, bu protestocuların çoğu, Venezüella'yı son 25 yıldır yöneten Chavismo hareketinin kaleleri olarak kabul edilen dağlık gecekondu mahallelerinden geliyordu.