Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 03.09.2024 08:00 Güncelleme: 03.09.2024 08:51

Netanyahu çatışmaları azaltmayacağını vurguladı: 'Hamas için oksijen olur'

Binlerce protestocu İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun özel konutuna doğru ilerlerken, Netanyahu İsrail televizyonuna yaptığı konuşmada birçok hoşnutsuz İsrailliyi sakinleştirmeye çalıştı.
Netanyahu  çatışmaları azaltmayacağını vurguladı: 'Hamas için oksijen olur'

Ancak aynı zamanda, İsrail'in Gazze'deki çatışmaları azaltmayacağında ısrar etti. Bunun Hamas için bir can simidi olacağını savundu.

Netanyahu, ''Bu, tüm geleceğimizi belirleyecek. Geri çekilirsek, Hamas'a yeni bir soluk kazandıracak.'' dedi.

ABD, Mısır ve Katar, son zamanlarda düşmanlıkların sona ermesi konusunda bir anlaşmaya varmak için büyük baskı uyguladılar. Ancak Benjamin Netanyahu, bu akşam Hamas'ın herhangi bir rol oynayacağı bir gelecek göremediğini söyledi. ''Gazze'deki savaşın sonu, Hamas'ın artık orada kontrolü olmadığında gelecek.'' diye konuştu.

Basın toplantısında Benjamin Netanyahu, Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki sınır olan İsrail'in sözde Philadelphia Koridoru üzerinde tam kontrole sahip olması gerektiğini de savundu.

Netanyahu'ya göre, Hamas'ın bu sınır kapısından erzak aldığı ve buna müsamaha gösterilmeyeceği yönünde. Savaşın patlak vermesinden bu yana, birçok sivil, yoğun çatışmalar nedeniyle kuzey şehirlerinden dışarı itildikten sonra Gazze Şeridi'nin güney kesiminde, özellikle Refah şehrinde kaldı.

Hamas'ın olası bir ateşkes anlaşması taleplerini karşılamanın kendi ayağına sıkmak olacağını belirten Netanyahu, konuşması sırasında retorik bir şekilde, ''Bu Hamas'a hangi mesajı göndermez ki? Rehineleri öldürün ve tavizler kazanın'' diye sordu.

Netanyahu'nun konuşmasından sonra Hamas'ın bir sözcüsü, İsrail'in ateşkes anlaşmasını engellediği sırada altı rehinenin ölümünden İsrail'in sorumlu olduğunu söyledi.

Benjamin Netanyahu'nun konuşmasının yanı sıra on binlerce İsrailli, Tel Aviv'in sokaklarında gösteri düzenledi.