Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 17.09.2024 09:00 Güncelleme: 17.09.2024 10:43

Moskova, Rusya'nın Kursk'ta iki köyü geri aldığını açıkladı

Rusya dün yaptığı açıklamada, güçlerinin batıdaki Kursk bölgesinde iki köyün kontrolünü Ukrayna'dan geri aldığını ve Moskova'nın burada önemli bir karşı saldırı başlattığını duyurdu.
Moskova, Rusya'nın Kursk'ta iki köyü geri aldığını açıkladı

Rusya ayrıca Pazartesi günü Kursk bölgesinde Ukrayna sınırına yakın daha fazla köyün boşaltılması emrini verdi. Sınır tahliyelerinin nedeni belirsizdi ancak Moskova'nın karşı saldırı başlatmasından günler sonra geldi. Kursk bölge valisi Alexei Smirnov Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, yetkililerin “Rylsky ve Khomutovsky bölgelerinde Ukrayna sınırına bitişik 15 km'lik (dokuz mil) bir alan içinde kalan yerleşim yerlerinin zorunlu tahliyesini” emretmeye karar verdiklerini söyledi. Bu yarıçap içinde onlarca köy ve kasaba bulunuyor.

Ukrayna Pazartesi günü yaptığı açıklamada BM ve Uluslararası Kızıl Haç Komitesi'nden (ICRC) Kursk'un ele geçirdiği bölgelerindeki durumu doğrulamalarını istediğini söyledi. Dışişleri Bakanı Andriy Sybiga sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'na BM ve ICRC'yi Kursk bölgesindeki insani yardım çabalarına katılmaya resmen davet etmesi talimatını verdim” dedi. BM Pazartesi günü yaptığı açıklamada Kursk bölgesindeki durumu değerlendirmeye ve doğrulamaya hazır olduğunu ancak bunun Moskova'nın onayı ile gerçekleşebileceğini söyledi.

NATO'nun görevden ayrılan başkanı Jens Stoltenberg Pazartesi günü yaptığı açıklamada Ukrayna'nın Rusya topraklarını vurmak için uzun menzilli füzeler kullanmasına ilişkin görüşmeleri memnuniyetle karşıladığını ancak bu konudaki herhangi bir kararın müttefikler tarafından alınması gerektiğini söyledi.