Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 04.08.2024 11:00 Güncelleme: 03.08.2024 22:49

İki yıl içinde yaklaşık 700 bin kişinin Ukrayna'dan göç edeceği tahmin ediliyor

Ukrayna Merkez Bankası (NBU) 2024 ve 2025 yılları için nüfus çıkış tahminlerini yukarı yönlü revize etti ve bu süre zarfında yaklaşık 700 bin kişinin ülkeyi terk etmesini bekliyor. Düzenleyici kurum bu tahmini Perşembe günü yayınlanan Temmuz ayına ilişkin son enflasyon raporunda yaptı.
İki yıl içinde yaklaşık 700 bin kişinin Ukrayna'dan göç edeceği tahmin ediliyor

NBU, yıl sonuna kadar yaklaşık 400 bin Ukraynalının yurtdışına taşınacağını söyledi. Bu rakamın 2025 yılında yaklaşık 300,000 kişiye ulaşması bekleniyor. Banka, "güvenlik risklerinin azalacağı ve ekonomik koşulların tahmin ufku içinde normalleşeceği" varsayımıyla, göçmenlerin Ukrayna'ya net dönüşünün ancak 2026'da başlayacağını öngörüyor.

NBU, tahminlerindeki düşüşün, görünüşte Ukrayna'nın enerji altyapısını hedef alan Rus hava saldırılarının neden olduğu enerji sektöründeki durumun kötüleşmesine dayandığını söyledi. Kiev'in uzun menzilli kamikaze insansız hava araçlarını kullanarak Rus petrol rafinerilerine ve depolarına zarar verme girişimlerine karşılık olarak Moskova ilkbaharda Ukrayna enerji tesislerine yönelik saldırılarını arttırdı. Ukrayna, artan üretim kapasitesi eksikliğini gidermek için ülke çapında kesintiler uyguluyor.

Merkez Bankası, elektrik kesintileriyle birlikte Ukrayna'nın enerji sisteminde meydana gelen önemli aksaklıkların üretim süreçlerini olumsuz etkilediğini, ekonomik faaliyeti ve dolayısıyla işgücü talebini azalttığını öne sürdü. Bu da göçü daha da tetikliyor.

Banka şu uyarıyı yaptı: "Ekonomik koşullar normalleşse bile, yurtdışındaki yaşama giderek daha fazla uyum sağlayan göçmenlerin Ukrayna'ya dönüşü yavaş olacaktır... Ayrıca, yüksek güvenlik riskleri nedeniyle ekonomik koşulların yavaş normalleşmesi göçü tetikleyecek."

Bununla birlikte, hükümetin konut ve altyapının yeniden inşasını hızlandırarak ve istihdam sayısını artırarak mülteciler için Ukrayna'ya dönmenin cazibesini artırabileceğini belirtti.

Devlet İstatistik Servisi'ne göre, Moskova ile çatışmaların başlamasından önce Ocak 2022'de Ukrayna'nın nüfusu 40,98 milyondu. Ancak Ukrayna Gelecek Enstitüsü adlı analitik merkez daha önce geçen yıl Haziran ayı itibariyle ülke nüfusunun 29 milyona düştüğünü iddia etmişti. Ukrayna Ekonomik ve Siyasi Araştırmalar Merkezi'nin önde gelen uzmanlarından Olga Pishchulina geçen ay Ukrinform'a yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın işgücü havuzunun 17,4 milyon kişi olduğu 2021 yılına kıyasla yüzde 40 azaldığını söyledi.