Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Mustafa Ercan ORTAÇ 18.04.2024 14:50

Halving yaklaşırken Bitcoin arzında daralma yaşanıyor

Dijital varlık alım satım platformu Bitfinex'in, piyasadaki gelişmeleri düzenli bir şekilde analiz ederek kamuoyuyla paylaştığı Alpha Raporu serisi 100. sayısına ulaştı. Raporun bu sayısına göre yaşanan sert düzeltmede 60 bin doların altına düşen Bitcoin'in 66 bin dolar seviyelerine geri dönmesi, piyasanın satışı sakin bir şekilde karşıladığını gösteriyor.
Halving yaklaşırken Bitcoin arzında daralma yaşanıyor

Hafta sonu İran ve İsrail arasında artan gerilimin ardından Bitcoin'de görülen satış eğilimine bakıldığında, ön izlenimler bunun daha çok vadeli işlemler kaynaklı bir hareketlilik olduğu doğrultusundaydı. Geçen hafta Cuma ve Cumartesi günleri 1,8 milyar doların üzerinde bir değer ile kripto tarihindeki en büyük iki günlük likidasyonu gerçekleşti. Bu süreç sonrası ortaya çıkan önemli bir metrik ise, sürekli piyasalardaki fonlama oranlarının nötrleşmesi ve hatta birkaç altcoin’de negatife dönmesi oldu. 100. Bitfinex Alpha Raporu’na göre bu gelişme, yaşanan düzeltmenin sağlıklı olduğuna ve hatta volatilitenin azalabileceğine işaret ediyor. BTC'nin Cumartesi günü vadeli piyasalarda 60 bin doların altına düşmesinin ardından 66 bin dolar seviyelerine geri dönmesi, piyasanın satışı sakin bir şekilde karşıladığını gösteriyor.

 

Bitcoin arzında son 18 ayın en düşük seviyesi görüldü

 

Halvingin yaklaştığı bu haftada, merkezi borsalardan Bitcoin çıkışında dikkate değer bir artış, bir yılı aşkın süredir hareket etmeyen Bitcoin arzında ise son 18 ayın en düşük seviyesi görüldü. Bu göstergeler uzun vadeli yatırımcıların varlıklarını azaltmaya devam ettiğine ya da varlıklarını borsadan çıkardıklarına işaret ediyor. Uzun vadeli yatırımcıların sattığı arzın, piyasaya yeni giren kısa vadeli yatırımcılar tarafından toplanmasının ardından, Bitcoin yatırımcı dağılımında gözle görülür bir değişim yaşandı diyebiliriz. Kısa vadeli yatırımcılar için piyasa değeri ile gerçekleşen değer oranındaki artış, daha önceki döngülerin zirvelerine ulaşamamış olsa da bu durumu kanıtlar nitelikte. Eğer kısa vadeli yatırımcılar uzun vadeli yatırımcıların satışlarını toplamaya devam ederse, fiyat artışının da devam edebileceğini söylemek mümkün.

 

Enflasyonla mücadelenin devam ettiği ve faiz oranlarında erken kesinti olasılığının hızla azaldığı bir ABD ekonomisi ile karşı karşıyayız. Mart ayında tüketici fiyatlarında beklenmedik, üretici fiyatlarındaysa daha ise ufak artışlar, piyasaya pek fazla iyimserlik getirmedi. İşgücü pazarı genelinde gücünü korurken, küçük işletmeler enflasyon baskılarını giderek daha fazla hissediyor. İşletmeler satış fiyatlarında artışlar bildiriyor ve yakın gelecekte fiyatları daha da artırmayı planlıyor. Ekonomik belirsizliğe ek olarak, Nisan ayında tüketici güveni, devam eden enflasyon ve önceki çeyrekte gerçekleşen akaryakıt maliyetlerindeki artışın da etkisiyle, önemli bir düşüş sergiledi. 

 

Uniswap’tan SEC’nin Wells bildirimine itiraz

 

Bu haftanın kripto haberlerine bakacak olursak; önde gelen merkeziyetsiz finans platformu Uniswap, Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'ndan (SEC), platformda kayıtsız senetler sunmakla suçlayan bir Wells bildirimi aldığını duyurdu. Uniswap bildirime itiraz ederken, stablecoin ve yardımcı tokenlar gibi belirli token’ların bu sınıflandırmaya dahil edilmemesi gerektiğini savundu. 

 

Avrupa’ya geldiğimizdeyse, yasal gelişmelerin de kripto borsaları üzerinde etkisi oldu. Kraken, Monero'yu İrlanda ve Belçika'da bulunan müşterileri için delist ettiğini duyurdu. Borsa bu kararı ise AB Karapara Aklama ile Mücadele Direktifi’ne uyum sağlama amacıyla aldı.

 

Daha olumlu bir habere değinecek olursak; Bitfinex'in El Salvador merkezli menkul kıymetler platformu Bitfinex Securities, El Salvador Uluslararası Havalimanı'nda yeni bir “Hampton by Hilton” otelinin inşaatını finanse etmek için tokenize edilmiş bir borç senedi ihraç ettiğini duyurdu. Bu, Dijital Varlık Menkul Kıymetler Kanunu altında lisans alan ilk kuruluş olmasının ardından, gerçekleştirdiği ilk ihraç olurken borsa, buna ek olarak gelecekte birkaç ihraç daha gerçekleştirmeyi planladıklarını açıkladı.