Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 01.08.2024 09:00 Güncelleme: 01.08.2024 11:47

Guantánamo Körfezi anlaşmasında, üç 11 Eylül planlayıcısı suçunu kabul etti

New York, 1 Ağustos (Hibya) - Savcılar Çarşamba günü yaptıkları açıklamada, 11 Eylül terör saldırısına karışmakla suçlanan ve aralarında 2001 yılında Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon'a düzenlenen saldırıların beyni olduğu iddia edilen kişinin de bulunduğu üç kişinin Küba'nın Guantánamo Körfezi'nde savunma anlaşması yapmayı kabul ettiklerini açıkladı.
Guantánamo Körfezi anlaşmasında, üç 11 Eylül planlayıcısı suçunu kabul etti

Pentagon'dan yapılan kısa açıklamada, “Askeri Komisyonlar Toplama Yetkilisi Susan Escallier, 11 Eylül davasının ortak sanıklarından Halid Şeyh Muhammed, Velid Muhammed Salih Mübarek Bin Attaş ve Mustafa Ahmed Adam El Havsavi ile yargılama öncesi anlaşmalar imzaladı” denildi.

Savunma avukatları, 11 Eylül 2001 sabahı öldürülen yaklaşık 3,000 kişiden bazılarının yakınları tarafından federal hükümetten alınan mektuplara göre, suçlarını kabul etmeleri karşılığında bu kişilerin ömür boyu hapis cezasına çarptırılmalarını talep ettiler.

New York Times'ın haberine göre mektuplarda, “Olası bir ceza olarak ölüm cezasının kaldırılması karşılığında, bu üç sanık, suçlama belgesinde listelenen 2.976 kişinin öldürülmesi de dahil olmak üzere, isnat edilen tüm suçları kabul etmeyi kabul etti” denildi.

Pentagon yetkilileri savunma pazarlıklarının tam şartlarını hemen açıklamayı reddetti.

Anlaşma, saldırıyla ilgili kovuşturmanın başlamasından 16 yıl sonra ve El Kaide militanlarının yakıt dolu füzeler olarak kullanmak üzere dört ticari uçağa el koyarak New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'ne ve Pentagon'a uçurmasından 20 yıl sonra gerçekleşti.

Hava korsanları dördüncü uçağı Washington'a doğru yönlendirdi, ancak mürettebat ve yolcular kokpite saldırmaya çalıştı ve uçak Pennsylvania'da bir tarlaya düştü.

Söz konusu kişiler 2003 yılından bu yana ABD'de gözaltında tutuluyor ve Halid Şeyh Muhammed terör saldırılarının baş planlayıcısı olarak görülüyor. İddialara göre Muhammed, 2011 yılında ABD güçleri tarafından öldürülen El Kaide lideri Usame bin Ladin'den uçak kaçırma ve cinayetlerin planlanması için onay almıştı.