Teknoloji Kaynak: Hibya Haber Ajansı 08.08.2024 11:00 Güncelleme: 08.08.2024 13:24

Gökyüzü Gözlem Etkinliği, Bursa Uludağ'da gerçekleşecek

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) her yaştan gökyüzü meraklısını buluşturduğu Gökyüzü Gözlem Etkinliği 9-11 Ağustos'ta Bursa Uludağ'da gerçekleşecek.
Gökyüzü Gözlem Etkinliği, Bursa Uludağ'da gerçekleşecek

TÜBİTAK’ın her yaştan gökyüzü meraklısını buluşturduğu Gökyüzü Gözlem Etkinliği 9-11 Ağustos’ta Bursa Uludağ’da gerçekleşecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılacağı açılış töreni 9 Ağustos 2024 Cuma akşamı 19.00’da başlayacak.

Bilim Teknik Dergisi tarafından ilk kez 1998 yılında Antalya Saklıkent’te düzenlenen Gökyüzü Gözlem Etkinliği, bu yıl yine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilecek.

Etkinliğe katılacaklar, Türkiye’nin dört bir yanından başvuran binlerce kişi arasından kurayla belirlendi. 81 ilin tamamından 14 bin 258 başvuru yapıldı. Bu başvurular arasında kura ile 54 şehirden çoğunluğu aile olmak üzere bin kişi belirlendi.

Gök Olayları Yıllığı’na göre, gök taşlarının son derece yüksek hızlarla dünya atmosferine girip, sürtünme sonucu yanmasıyla oluşan meteor yağmurlarının en dikkat çekicisi 14 Temmuz’da başlayıp 1 Eylül’e kadar sürecek Perseid (Perse) gök taşı yağmuru. 9 - 11 Ağustos’taki Gözlem Etkinliği göktaşı yağmurunun en net izlenebileceği noktalardan biri olacak. Perseid gök taşı yağmuru da etkinlik boyunca izlenebilecek.

Her yaş grubundan astronomi meraklılarının katılacağı etkinlik boyunca seminerler, yarışmalar, gök bilim ile ilgili birçok faaliyet düzenlenecek. Gözlem etkinliği süresince açık alanda gece-gündüz saatlerinde çeşitli atölye çalışmaları, teleskopla gözlemler, deneyler gibi farklı etkinlikler gerçekleştirilecek. Katılımcılar bu etkinliklere, yanlarında getirdikleri fotoğraf makinesi, teleskop, kamera, dizüstü bilgisayar gibi gözlem ekipmanları ile katılabilecek.

Gece ise katılımcılar çıplak gözle binlerce yıldızın görülebildiği gökyüzü altında uzman astronomlar ve profesyonel teleskoplar eşliğinde gökyüzünü gözlemleyecek, yıldızları, galaksileri, nebulaları tanıyacak. Etkinlik boyunca bilim insanları; gökyüzü tanıtımı, gökcisimlerinin doğasını içeren astrofizik konuları, öte gezegenler, güncel uzay çalışmaları, eğitiminde astronominin önemi, astronomi tarihi, astrofotoğrafçılık, amatör astronomi ve Türkiye’nin insanlı uzay misyonu gibi farklı başlıklarda katılımcılara birbirinden ilginç sunumlar yapılacak.