Dünya Kaynak: Tarık DURMAZ 15.07.2024 16:00 Güncelleme: 15.07.2024 11:58

EURO 2024'e Çinli sponsorlar damga vurdu

Almanya'nın ev sahipliğinde düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası'nda (EURO 2024) finale yaklaşılırken, çok sayıda Çinli markanın da aralarında bulunduğu sponsorlar organizasyon esnasında azami etki yaratmak için çalışıyor.
EURO 2024'e Çinli sponsorlar damga vurdu

Almanya'nın ev sahipliğinde düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası’nda (EURO 2024) finale yaklaşılırken, çok sayıda Çinli markanın da aralarında bulunduğu sponsorlar organizasyon esnasında azami etki yaratmak için çalışıyor.

UEFA’nın bu yılki 13 sponsorundan beşi Çin’den geliyor. Bunlar arasında Çinli elektrikli araç devi BYD’nin yanı sıra, cep telefonu markası Vivo, beyaz eşya ve elektronik ürün markası Hisense, Alibaba bünyesindeki çevrim içi ödeme platformu Alipay ve alışveriş hizmet platformu AliExpress yer alıyor.

UEFA’nın sponsorlarından Çinli firmalar, şu anda sponsorluk alanlarının üçte birinden fazlasına tekabül ediyor. 

Çinli markalar, Hisense'nin UEFA’nın tek Çinli sponsoru olduğu 2016 yılına kıyasla uluslararası arenadaki görünürlüklerini büyük ölçüde artırdı.

Uzmanlar, adı geçen beş Çinli şirketin EURO 2024 gibi büyük çaplı bir uluslararası spor etkinliğinde sponsor olarak yer almasının bir dönüm noktası olduğu kanısında.

Çinli şirketler, bu tür etkinliklere yatırım yapmak yoluyla uluslararası arenadaki varlıklarını genişletmeye ve markalarının yerel tüketiciler arasındaki etkisini artırmaya çalışıyor.

Çinli şirketler, EURO 2024 için sadece kaliteli ürünler sunmuyor, aynı zamanda tüm katılımcılara ve misafirlere kaliteli hizmet de sağlıyor. Örneğin BYD, EURO 2024’ün resmî e-mobilite partneri olarak yeşil ulaşım çözümleri sunuyor.

Avrupa’da otomotiv endüstrisinin merkezi olan Almanya'da düzenlenen organizasyonda, Çinli otomobil üreticisi BYD’nin Volkswagen’in yerini alarak EURO 2024'ün resmî sponsoru olması dikkat çekti. Bunun yanında, Avrupa Futbol Şampiyonası tarihinde organizatör, ilk kez yeni enerjili araç markası ve Çinli bir otomobil üreticisi ile ortaklık kurdu.

İngiliz çevrim içi araç satış platformu AutoTrader’den edinilen bilgiye göre, şampiyonanın başladığı ilk hafta sonunda BYD modellerini takip edenlerin sayısında yüzde 69’luk artış kaydedildi.

BYD, ocak ayı itibarıyla yeni enerjili otomobillerinin satış yelpazesini altı kıtaya, 70'ten fazla ülke ve bölgeye ve 400'den fazla şehre genişletti.

Çinli şirketlerin EURO 2024'e sponsor olmak için yaptığı büyük yatırımlar, etkinliğin gördüğü muazzam ilgiden kaynaklanıyor. UEFA, bu yılki futbol şenliğinin dünya çapında 5 milyardan fazla kişi tarafından izleneceğini tahmin ediyor. 

Bunun yanında, Avrupa Futbol Şampiyonası’nın ilk e-ticaret sponsoru olan AliExpress, mayıs ayında futbol ürünleri satışlarında yıllık bazda yüzde 80 artış kaydedildiğini bildirdi. Aynı dönemde, Çinli sınır ötesi lojistik hizmetleri platformu Cainiao'nun depolarından Avrupa ülkelerine gönderilen paket sayısı da yüzde 300'ün üzerinde artış gösterdi.