Siyaset - Politika Kaynak: Hibya Haber Ajansı 06.08.2024 15:00 Güncelleme: 05.08.2024 21:31

Ekmen: Hac organizasyonunda denetim açığı ve yüksek maliyetler kabul edilemez

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Türk vatandaşlarının hac döneminde yaşadığı zorluklar ve Diyanet İşleri Başkanlığının hac organizasyonu yetkisiyle ilgili sorunlara dikkat çekti.
Ekmen: Hac organizasyonunda denetim açığı ve yüksek maliyetler kabul edilemez

Ekmen, Diyanet İşleri Başkanlığının sorumluluğunda yürütülen hac organizasyonlarında yaşanan sıkıntılara değindi. Ekmen, "Türkiye'de hac organizasyonu Diyanet İşleri Başkanlığının sorumluluğunda yürütülmektedir. 2011 yılında yapılan düzenlemeler ve sonrasındaki değişikliklerle bu sorumluluk Diyanet İşleri Başkanlığı'na verilmiştir. Ancak, geçtiğimiz yıl 2 milyon 473 bin 65 kişi hac için başvuru yapmış ancak sadece 83.432 kişi kurada bu hakkı kazanmıştır." dedi.

Ekmen, hac organizasyonlarının denetim açığına dikkat çekerek, "2014 yılına kadar Sayıştay Diyanet İşlerinin hac organizasyonunu denetliyorken, son on yıl boyunca hiçbir denetleme yapılmamıştır. Bu konuda, vatandaşlarımızı ilgilendiren bu kadar önemli bir meselenin tam on yıl boyunca denetim dışında keyfekeder yürütülmesi kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

Ekmen, Diyanet İşleri Başkanlığının hac organizasyonlarını daha şeffaf ve denetlenebilir hale getirmesi gerektiğini vurguladı ve hükümeti bu konuda acil tedbirler almaya davet etti.