Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 01.08.2024 14:01 Güncelleme: 01.08.2024 14:21

Cumhuriyetçi senatör: ABD'nin politikaları doları tehdit ediyor

Washington, 1 Ağustos (Hibya) - ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Mike Lee, gazeteci ve siyasi yorumcu Tucker Carlson'a verdiği mülakatta, Beyaz Saray'ın dolara ve doların küresel rezerv para birimi olma statüsüne yönelik ilk gerçek tehdidi yarattığını söyledi.
Cumhuriyetçi senatör: ABD'nin politikaları doları tehdit ediyor

Eski Fox News sunucusu tarafından Salı günü YouTube kanalında yayınlanan iki saatlik röportajda Lee, ABD'nin tek taraflı yaptırım politikalarının Washington'un koruduğunu iddia ettiği sözde kurallara dayalı uluslararası düzeni gayrimeşru hale getirdiğini söyledi.

Senatöre göre ABD yetkilileri, önemli küresel ekonomik oyuncular olan ve başta enerji işlemlerinde olmak üzere dolardan kurtulmak için güçlü bir teşvikle uğraşmak zorunda olan Rusya, Çin ve İran'ı birleştirmeyi başardı.

“Ve bu arada, dünyanın rezerv para birimi olarak ABD dolarına karşı hayatımız boyunca gördüğümüz ilk büyük tehdidi ortaya koyduk ‘ diyen Lee, ’ yirmi yıl önce dünyanın neresinde olursanız olun tüm petrol işlemlerinin dolar üzerinden yapıldığını” vurguladı.
"Artık durum böyle olmamaya başlıyor ‘ diyen Lee, bunun ’ çok ürpertici ” olduğu uyarısında bulundu çünkü doların gücü ve yaygın kullanımı ABD'nin tamamının çok önemli ölçüde faydalandığı bir şeydi.

Ülkelerin ticarette ABD doları yerine kendi ulusal para birimlerini kullanmaları yönündeki küresel eğilim, dünyanın en büyük petrol üreticilerinden ve ihracatçılarından biri olan Rusya'nın Batı finans sisteminden koparılması ve 2022 yılında döviz rezervlerinin dondurulmasının ardından önemli bir ivme kazandı.

Lee sözlerini şöyle sonlandırdı: “Dolayısıyla, uluslararası düzene dayalı kuralları korumak adına bu kuralları zayıflattık, ABD'nin ekonomik ve askeri güvenliğini sağlamak adına kendimizi savunmasız hale getirdik.”

Şubat 2022'de Rus devlet varlıklarının dondurulması eşi benzeri görülmemiş bir hamleydi. Aralarında ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'in de bulunduğu Batı'daki bir dizi uzman, bu fonlara el koyma girişimine karşı uyarıda bulunarak bunun dolar, avro ve tüm küresel finans sistemine zarar verebileceğinin altını çizdi.