Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 04.09.2024 15:00 Güncelleme: 04.09.2024 11:00

Benny Gantz: Netanyahu kendi çıkarlarını İsrail'in çıkarlarının önüne koydu

Benjamin Netanyahu'nun başlıca siyasi rakibi Benny Gantz, Pazartesi günü Gazze-Mısır sınırının İsrail tarafından kontrol edilmesinin gerekliliği konusunda tekrar ısrar etmesinin ardından, İsrail başbakanını kişisel çıkarlarını ülkesinin çıkarlarından önce koymakla suçladı.
Benny Gantz: Netanyahu kendi çıkarlarını İsrail'in çıkarlarının önüne koydu

Salı günü Tel Aviv'de İsrail Barolar Birliği'nin yıllık konferansında konuşan merkez sağ Ulusal Birlik partisi lideri, Netanyahu'nun "yolunu kaybettiğini" ve "kendini devlet olarak gördüğünü... bunun tehlikeli olduğunu" söyledi.

Netanyahu Pazartesi gecesi İsrail'in Mısır ile Gazze sınırındaki Philadelphi koridorunun kontrolünü elinde tutması gerektiğinde ısrar etti. Bu tavrın Hamas ile savaşta ateşkes ve rehine serbest bırakma anlaşması yapma çabalarını tehlikeye attığı konusunda uyarıldı.

Salı akşamı düzenlediği basın toplantısında Gantz, koridorun Hamas ve diğer Filistinli militanların Gazze'ye silah sokmasını önlemek için önemli olduğunu ancak askerlerin "kolay hedef" olacağını ve tünelleri durdurmayacağını söyledi.

Ayrıca  Gantz, Netanyahu'nun, İsrail'in Philadelphi'den çekilmesi durumunda uluslararası baskının geri dönüşü zorlaştıracağı yönündeki iddiasını da çürüttü. Gantz, yeni seçimler çağrısında bulunarak "Gerektiğinde Philadelphi'ye geri dönebileceğiz. Netanyahu 7 Ekim'den sonra her şeyin değiştiğini anlamıyorsa... ve Philadelphia'ya geri dönmek için uluslararası baskıya dayanacak kadar güçlü değilse, anahtarları bırakıp evine gitsin.” dedi

Öte yandan on binlerce İsrailli, ölümlerine öfkelerini ifade etmek ve hükümetin savaşı ele alış biçimine karşı protesto etmek için Pazar ve Pazartesi günü sokaklara çıktı. Salı günü Tel Aviv'in merkezindeki trafik, göstericiler tarafından üst üste üçüncü gün engellendi.