Vakıf Katılım web
Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 26.06.2024 15:02 Güncelleme: 26.06.2024 15:12

Başbakan Li Qiang: Açık dünya ekonomisinden yanayız

2024 Yaz Davos Forumu, dün Çin'in Dalian kentinde düzenlenen törenle başladı.
Başbakan Li Qiang: Açık dünya ekonomisinden yanayız

2024 Yaz Davos Forumu, dün Çin’in Dalian kentinde düzenlenen törenle başladı.

Açılış töreninde konuşan Çin Başbakanı Li Qiang, dünyada hızlı değişimler yaşandığını ve dünya ekonomisinin önemli bir kavşağa geldiğini hatırlatarak, dünya ekonomisinin karşı karşıya bulunduğu zorluklara önem verilmesi, kalkınma meselesinin daha geniş ve yüksek bir bakış açısıyla ele alınması, yeni teknolojik devrim ve endüstriyel evrimlerin getirdiği büyük fırsatların yakalanması ve ekonomilerin büyümesine yeni güç katılması gerektiğini belirtti.

Çin’de son yıllarda başlatılan yüksek nitelikli kalkınma stratejisine de değinen Başbakan Li Qiang, yeni nitelikli üretici güçlerin geliştirilmesi ve yeni sektörlerin yetiştirilmesi için çaba gösterildiğini ifade etti.

Li Qiang, “Çin’deki yeni sektörler, küresel bilim ve teknoloji devrimi ile yeşil kalkınmanın ihtiyaçlarını karşılayarak, ülkedeki büyük pazar, sağlıklı endüstriyel sistem, zengin insan kaynakları ve diğer avantajlardan yararlanarak, ulusal ekonominin sürekli ve sağlıklı gelişmesini destekledi, yabancı şirketlere daha geniş işbirliği alanı sağladı.” ifadelerini kullandı.

Başbakan Li Qiang, açık dünya ekonomisinin tesisine büyük önem verilmesi, bu hedef yolunda bilimsel ve teknolojik işbirliğinin derinleştirilmesi, yeşil ve düşük karbonlu endüstrilerin gelişmesinin hızlandırılması, açık piyasa ortamının korunması, daha çok tarafa faydalı ve kapsamlı kalkınma gerçekleştirilmesi çağrısında bulundu.

Li Qiang, konuşmasının ardından, Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Klaus Schwab’ın Çin ekonomisi ve yeni sektörlerle ilgili sorularını yanıtladı.

Başbakan Li, ulusal ekonominin temel dayanaklarının güçlendirilmesine özen gösteren Çin’in nitelikli kalkınmayı ilerletmeye çalıştığını kaydetti.

Yaz Davos Forumu’nun açılışında Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda ve Vietnam Başbakanı Pham Minh Chinh de birer konuşma yaptı.

Foruma 100’den fazla ülke ve bölgeden bin 700’ün üzerinde temsilci katılıyor.