Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 18.03.2024 11:00 Güncelleme: 18.03.2024 11:41

Altın üç haftalık rallisine ara verdi

Altın üç haftalık yükseliş rallisinin ardından geçtiğimiz haftada gelen verilerin ve kar satışların etkisiyle kırmızıda bir kapanış yaptı.
Altın üç haftalık rallisine ara verdi

Altın üç haftalık yükseliş rallisinin ardından geçtiğimiz haftada gelen verilerin ve kar satışların etkisiyle kırmızıda bir kapanış yaptı. 2179 dolar/ons seviyesinden haftaya giriş yapan sarı maden, hafta boyu genel olarak satıcılı bir seyirle hareket ederken, asıl satış baskısını ABD’de açıklanan enflasyon verisi sonrası yaşadı. ABD’de şubat ayında enflasyon yüzde 0,4’lik bir artış gösterirken, beklentileri aşarak yıllıkta yüzde 3,2’ye seviyesine gelmiş oldu. Bu veri sonrası altının tepkisi satıcılı yönlü olurken, 2150 dolar/ons seviyesine kadar geri çekilerek haftanın en düşük seviyesini kaydetmiş oldu. Sarı maden haftanın sonuna doğru toparlanma gayesinden hareket etse de haftayı 2156 dolar/onstan tamamlayarak yüzde 1,1 kaybı hanesine yazmaktan kaçamadı. Bu haftanın önemli gelişmesi FED tarafından gerçekleştirecek FOMC toplantısı olacak. FED’in faiz politikasına dair bir değişikliğe gitmesi beklenmezken, 2024 yılının ilk faiz indirimine dair vereceği mesajalar altını açısından kritik olacak.

Gümüş ise geçtiğimiz hafta altından ayrışarak yeşilde bir haftayı tamamlamasının yanı sıra, üç ay sonra 25 dolar/onsun üzerine dönmeyi başarmış oldu. 24,31 dolar/ons seviyesinden haftaya giriş yapan beyaz maden, 25,18 dolar/ons seviyesinden kapanış yapan beyaz maden yüzde 3,6 kazancı hanesine yazmayı başarmış oldu.

Platin de haftayı kazançla tamamlayan bir diğer kıymetli maden olurken, 954 dolar/onsla Ocak ayından bu kayana kaydettiği en yüksek seviyeyi kaydetmiş oldu. 912 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan platin, 939 dolar/ons seviyesinden kapanış yaparak yüzde 2,9 kazançla haftayı kapattı.

Paladyum geçtiğimiz hafta elde ettiği kazançlarla haftanın en çok değer kazanan kıymetli madeni olmayı başaran kıymetli madeni olmasının yanı sıra, son üç ayın zirvesini kaydetmiş oldu. 1021 dolar/ons seviyesinde haftaya başlayan paladyum, 1080 dolar/onstan kapanış yaparak yüzde 5,8 kazancı hanesine yazdı.

 

Kaynak: Troy